Predloženo oslobađanje od carina pri uvozu opreme za unapređenje proizvodnje

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Vanjskotrgovinska komora (VTK) BiH obavijestila je poslovnu zajednicu, a vezano za nastavak aktivnosti povodom nemogućnosti primjene Zakona o carinskoj politici BiH, da je Uprava za indirektno oporezivanje BiH otpočela javne konsultacije vezane za prednacrt Odluke o oslobađanju plaćanja carina prilikom uvoza opreme i mašina za unapređenje proizvodnje, koje su otvorene do 26. januara.

Posebnu pažnju skreću na član 5. (Oprema za proizvodnju): “Od plaćanja uvoznih dažbina oslobađa se oprema za proizvodnju koja se ne proizvodi u BiH, koja se uvozi za novu ili proširenje postojeće proizvodnje, modernizaciju proizvodnje, uvođenje nove, odnosno osavremenjenje postojeće proizvodne tehnologije, a kojom se obavlja neposredna proizvodna djelatnost”.

Iz VTKBiH podsjećaju da su se u proteklih nekoliko mjeseci obraćali Upravnom odboru Uprave za indirektno oporezivanje BiH i Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, kao i Izvoznom vijeću Bosne i Hercegovine, s inicijativom za hitno usvajanje podzakonskih akata za implementaciju Zakona o carinskoj politici BiH kako bi privrednicima bilo omogućeno da pravo koje im je propisano Zakonom i ostvare.

Napominju da su Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Komisija za vanjsku trgovinu i carine Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH podržali inicijativu Komore i uputili urgenciju Upravnom odboru Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Osim oslobađanja plaćanja carine na uvoz mašina, neke od najvažnijih novina u ovom zakonu su elektronski postupak provoza i elektronsko podnošenje carinskih prijava, što bi trebalo da ubrza procedure carinjenja robe i umanji troškove postupka.

Novim Zakonom o carinskoj politici predviđeno je i uvođenje ovlaštenog privrednog subjekta, a kompanije koje dobiju ovaj status uživat će povjerenje carinskih organa, imat će puno manji obim kontrola, bit će prepoznate i u BiH, ali i u ostalim zemljama, pa čak i zemljama EU kao kompanije koje posluju u potpunosti u skladu sa zakonskim propisima.

Također, novi carinski propisi omogućit će bolju analizu rizika u smislu posebne i detaljne kontrole samo onih obveznika koji spadaju u grupu rizičnih

GODISNJICA
MARKETING