Portal 072info

Predloženo smanjenje penzija za 10 posto!

Vlada Federacije BiH treba donijeti odluku o tome hoće li se prilikom budućih isplata penzija u Federaciji primjenjivati člana 51. Zakona o PIO čime bi se u sadašnjoj situaciji manjeg priliva sredstava došlo u situaciju da penzije budu za čak deset posto manje ili će isplate ići po dosadašnjem koeficijentu.

Član 51. Zakona o PIO predviđa da se visina penzije određuje svaki mjesec sukladno prikupljenim sredstvima. Ovaj član zakona ne primjenjuje se godinama jer bi njegovom primjenom penzije iz mjeseca u mjesec varirale. Povratak ovog člana zakona u obračun penzija zatražio je ministar Vesko Drljača(SBB) koji je 26. januara poslao na hitno očitovanje u Zavod PIO zahtjev u kome traži da se poduzmu konkretne mjere na stabilizaciji penzionog i invalidskog osiguranja, te upozore o dosljednoj primjeni člana 51. Zakona o PIO, piše Dnevni list.

U dopisu se navodi kako se ne radi o preporukama već o aktivnostima koje od Zavoda traži ministarstvo kako bi se stabilizirao sistem penzionog osiguranja. Ovakva promjena raspoloženja u Vladi, odnosno ministarstvu naspram penzionera iznenadila je i udruženja penzionera i Zavod PIO, te su od Vlade zatražili da se očituje o koeficijentu po kome bi se trebale obračunati penzije za januar jer niko od odgovornih u Zavodu nije želio na osnovu zahtjeva ministra donijeti odluku koja bi mogla izazvati buru ili čak socijalne nemire.

Tek nakon očitovanja Vlade Upravni odbor Zavoda donijet će odluku o koeficijentu za isplatu za januar kao i odluku kada počinju isplate penzija. Predsjednik izvršnog odbora Saveza udruženja penzionera u FBiH Mehmedalija Rapa kaže kako je ovaj zahtjev ministra Drljače odmah razmatrao Upravni odbor Zavoda. ”Naš predstavnik u Upravnom odboru bio je protiv primjene člana 51. za isplatu penzija u januaru, kojim bi one bile umanjene za oko 10 posto. Predložio je da se Vlada Federacije očituje o ovome, sa čim se složio menadžment i svi članovi Upravnog odbora”, rekao je Rapa.

On dodaje kako Vlada koja kritizira Zavod zbog deficita zaboravlja kako njezine državne kompanije duguju milione maraka penzionerima, te kako je Vlada svojim ponašanjem i nesankcioniranjem rada na crno dovela Zavod u financijsku situaciju u kojoj se nalazi. Rapa podsjeća i na sporazum koji je Savez penzionera potpisao sa Vladom i u kome se navodi kako će Vlada učiniti sve da se penzije isplaćuju na vrijeme i da se neće ići ni u kakva umanjenja, već čak sa povećanjima ukoliko se za to stvore mogućnosti.

Po njemu je nedopustivo u situaciji u kojoj se nalaze penzioneri da se sada primjenjuje ovaj član zakona. Od ministra Drljače jučer nismo mogli dobiti pojašnjenje dopisa koji je poslao Zavodu kao ni njegovo viđenje stanja u penzionom sistemu, piše Dnevni list.

Ni iz Zavoda PIO nisu željeli komentirati zahtjev ministra Drljače kao ni buduće odluke Vlade. Penzioneri čak sumnjaju kako se iza ove odluke krije politička pozadina, ili pak priprema za sječu kadrova u Zavodu. Smatraju kako oni, kao ni Zavod PIO nisu krivi za ogroman deficit, te kako priča koju priča Vlada u zadnjih nekoliko dana o deficitu nije iskrena ili dolazi iz usta neupućenih dužnosnika s obzirom da su sve odluke koje su donošene o penzijama djelo Vlade, a ne penzionera ili Zavoda. Sjednica Vlade bila je zakazana za danas, ali je odgođena za utorak. Tada će se znati sudbina penzionera koji ionako jedva krpe kraj s krajem sa mizernim penzijama kakve im se isplaćuju.

bh-index.com

Podijelite članak

Počitajte još

Žestoka tučnjava migranata: Jedan od učesnika ostao ležati na cesti (VIDEO)

072info

Spremajte se za narednu sezonu: Šeranić ugasio svaku nadu za nastavak Premijer lige!

072info

Nakon ukidanja stanja nesreće: Čerkez pojasnio koje mjere ostaju na snazi

Redakcija

Restoran nudi 1.000 funti onome ko pojede ogromni hamburger za 20 minuta

072info

Jupić: Uprkos velikom broju oboljelih, imamo svjetske rezultate

072info

Od 1. juna redovna javljanja na Biro za zapošljavanje

072info

Zenica: 1. juna otvorenje „Mimoza Cake Boutique“

Redakcija

ZDK: Kantonalna tržišna inspekcija izdala 104 prekršajna naloga

072info

Tegeltija: Najteži period ekonomske krize tek dolazi

072info

Razveli smo se jer imamo previše djece: Nijedan brak ovo ne može da preživi

072info

SDA: Zadržavanje Novalića u SIPA-i je pokušaj državnog udara

Redakcija

Džaba vam nostalgija sa distance, dijasporci…

072info

Turska: Policija zaplijenila 670 kilograma heroina

072info

Bolesna djevojčica iz Švedske poslala igračke djeci u BiH

072info

Ambasada SAD: Zukić je umiješan u značajnu korupciju, za šta dokaze posjeduje državni sekretar Pompeo

Redakcija

Otvaraju se i nargila barovi, ovo su pravila koja će se morati poštovati

072info

Komšić o aferi “Respiratori”: Posljedice će biti pogubne

072info

RS raskida ugovor o nabavci mobilne bolnice, traži da joj se vrati 4.228.000 KM

072info

Zenica: Iz ugostiteljskog objekta ukraden novac

072info

Jedini kontinent na kojem ne znaju šta je koronavirus

072info