Predloženo ukidanje policijskog sata

Podijelite vijest

Federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara uputio je danas Federalnom štabu civilne zaštite prijedlog o ukidanju naredbe o zabrani kretanja građana (policijski sat) na teritoriji Federacije Bosne i Hercegovine. 

Ministar Čampara predložio je da ukidanje zabrane kretanja građana stupi na snagu 4. maja, navodeći da, na osnovu detaljne analize sigurnosne situacije u Federaciji BiH, cijeni kako su stečeni uvjeti za potpuno ukidanje ove mjere. Federalnom štabu civilne zaštite predložio je, ako nije moguće ukidanje mjere zabrane kretanja građana 4. maja 2020. godine zbog epidemiološke situacije, u čiju se analizu kao federalni ministar unutrašnjih poslova nije upuštao, da se to početkom maja učini postepeno. 

U tom slučaju ministar Čampara je predložio usvajanje izmjene naredbe o zabrani kretanja građana na teritoriji Federacije BiH na način da se od 4. do 10. maja zabrani kretanja građana na području FBiH od 22 do 5 sati, a da se ova mjera potpuno ukine 11. maja. Policijski sat u entitetu Federacija BiH uveden je 21. marta na preporuku ministra Čampare kao dio mjera vezanih uz prevenciju širenja koronavirusa, saopćeno je iz Kabineta ministra.


Podijelite vijest