Prednosti tamne čokolade: Čuva srce i mozak, smanjuje rizik za visok pritisak i dijabetes

tamna cokolada 696x385 2

Koliko ste puta do sada čuli o svim zdravstvenim blagodatima tamne čokolade.

U moru informacija o zdravstvenim prednostima ovog slatkiša, neke i nisu naučno dokazane. No, one koje jesu, odnose se na pozotivan učinak popularne poslastice na srce, krvni pritisak, nastanak dijabetesa te bolji rad mozga.

Pa, krenimo redom:

Poboljšava zdravlje srca

Ilustracija

Istraživanje objavljeno u “American Heart Journal” otkrilo je da tri do šest porcija tamne čokolade od 30 grama sedmično smanjuje rizik od otkazivanja srca za 18 posto. Drugo istraživanje objavljeno u časopisu BMJ tvrdi da ova poslastica može pomoći u sprečavanju fibrilaciju atrija – stanja koje uključuje brzi i nepravilni atrijski ritam, a čiji su simptomi palpitacije te ponekad slabost, osjećaj da ste se zadihali i presinkopa.

Osobe koje su jele dvije do šest porcija tamne čokolade sedmično imale su 20 posto manji rizik od razvijanja fibrilacije atrija u poređenju s onima koji su tamnu čokoladu jeli manje od jednom mjesečno.

Istraživači vjeruju da antioksidativna svojstva kakaa te sadržaj magnezija mogu pomoći u poboljšanju funkcije krvnih žila, smanjenju upala i reguliranju faktora koji utječu na stvaranje trombocita, a koji su sastavni dio procesa zgrušavanja krvi.

Smanjuje krvni pritisak

Kada je riječ o srcu, posebno kod osoba koje imaju hipertenziju, nedavno istraživanje otkrilo je da svakodnevno konzumiranje tamne čokolade pomaže u snižavanju sistoličkog krvnog pritiska (tzv. gornji pritisak) za četiri mmHg.

To uopće nije loša vijest s obzirom da lijekovi obično snižavaju sistolički krvni pritisak za oko 9 mmHg. Istraživači tvrde da flavanoli signaliziraju tvom tijelu da se krvne žile šire, zauzvrat smanjujući krvni pritisak.

Smanjuje rizik od dijabetesa

Ilustracija

Studija iz 2018. godine, provedena na više od 150.000 ljudi, a objavljena u „European Journal of Clinical Nutrition“ otkrila je da je grickanje 70 grama čokolade sedmično povezano s 10 posto manjim rizikom od dijabetesa tipa 2. Čini se da čokolada djeluje kao prebiotik, što znači da sadrži vlakna koja služe kao hrana probiotičkim bakterija te može podržati crijevni mikrobiom.

Potiče fokusiranost i bolji rad mozga

Pixabay

Istraživanje objavljeno u časopisu “Appetite” pokazalo je da su stariji odrasli ljudi koji su jeli tamnu čokoladu barem jednom sedmično, imali bolje rezultate na kognitivnim testovima od onih koji su puno rjeđe konzumirali tamnu čokoladu.

Istraživači su ukazali na grupu spojeva u čokoladi koja se nazivaju metilksantini (a koji uključuju kofein) za koja je dokazano da poboljšavaju koncentraciju i raspoloženje. Logično, jer kad se osjećamo dobro, i naš mozak također radi bolje.

I jedno špansko istraživanje otkrilo je da odrasli koji jedu 70 grama tamne čokolade sedmično imaju bolje rezultate na testovima koji se koriste za provjeru oštećenja kognitivnih funkcija, poput demencije.

Prethodni članakNjegovu reakciju gledali su u nevjerici: Dečka testirala zgodnom plavušom
Sljedeći članakEvo kako Marinko Rokvić izgleda nakon operacije