Portal 072info

Prednovogodišnji bazar kreativaca u Zenici (FOTO)

Jedan od dosad najvećih zeničkih pretprazničnih sajmova kreativaca/ki biće održan je dans u holu shopping centra „Džananović“ na Kamberovića polju u centru Zenice. Sajam je organizovao udruženje građana „Naš most“ Zenica u saradnji sa shopping centrom „Džananović“.

Cilj bazara je bio predstavljanje unikatnih ručnih radova osoba treće životne dobi i mlađih kreativaca/ki iz cijele BiH, kao i popularizacija različitih vidova kreativnog rada kao važnog elementa za očuvanje mentalnog zdravlja, pogotovo osoba treće životne dobi, koje često pate zbog usamljenosti i žive na ivici siromaštva.

Na bazaru su učestvovali preko trideset hobby art umjetnika/ca iz Zenice, Zavidovića, Kaknja, Sarajeva i Visokog koji su predsttavili sa svojim ručno izrađenim nakitom, odjevnim predmetima, slikama, suvenirima, poklon kutijama, svijećnjacima, i drugim poklon predmetima napravljenim različitim kreativnim tehnikama.

Bazar je bio održan tokom cijelog dana od 8.00 do 21.00  sati.

Udruženje „Naš most“ Zenica okupolja lokalne umjetnike/ce treće životne dobi s ciljem promovisanja umjetnosti kao sredstva za društveno uključivanje ranjivih društvenih grupa. Tim od šest slikara/ica amatera/ica volonterski vodi umjetničku galeriju u centru Zenice , koja posjeduje stalnu umjetničku zbirku radova preko 30 slikara/ica iz cijele BiH, pretežno osoba starije životne dobi. Većina članova/ica udruženja slikanjem se počela baviti u poznim godinama života.

U galeriji udruženja organizuju se izložbe, umjetničke kolonije i umjetničke radionice za marginalizovane društvene grupe kao što su djeca i mladi s teškoćama u razvoju, osobe sa senzornim i fizičkim invaliditetom, penzioneri/ke, itd.activezenica.com

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box