Predrag Kon: Na svakih deset minuta imamo smrtni slučaj povezan sa epidemijom

Predrag Kon: Na svakih deset minuta imamo smrtni slučaj povezan sa epidemijom

pidemiolog i član Kriznog štaba Srbije Predrag Kon kaže za N1 da “nema sumnje da je trenutna epidemijska situacija vanredna, srećom nije katastrofalno, nemamo situaciju da mora hitno negdje da se proširuje (bolnički) kapacitet, stala je ta brza prepunjenost bolnica, stabilizovala se kriva na visokim brojevima, ali daleko je od nečeg što može da se definiše kao dobro”. On navodi da prema zvaničnim podacima u Srbiji je na svakih 27 minuta jedan smrtni slučaj povezan sa kovidom, ali da “objektivno na svakih 10 minuta imaju smrtni slučaj povezan sa epidemijom”

Kon je u emisiji Dan uživo na TV N1 odgovarao na pristigla pitanja gledalaca o Kriznom štabu, tome zašto ne da ostavku, da li se oseća odgovornim za tok epidemije, da li su podaci o broju zaraženih i umrlih realni, da li su transparentni svi podaci koje bi građani trebalo da imaju u vezi sa epidemijom koronavirusa, kao i na brojna druga pitanja.

Na pitanje zašto ne da ostavku ukoliko njega i medicinski dio Kriznog štaba ne sluša politički, on odgovara pitanjem: „Da li zaista neko misli da je to pitanje koje je bitno u ovom trenutku?“

Smatra da se takvim pitanjima stvara javno mnjenje protiv Kriznog štaba.

„Valjda je jasno od početka da ne dajem ostavku, iz jednog jedinog razloga – da bi radio u korist javnog zdravlja. Ovakva pitanja se namjerno postavljaju radi diskreditacije medicinskog dela Kriznog štaba. Nema nijednog jedinog razloga da ja lično dajem ostavku, niti iko drugi iz medicinskog dijela Kriznog štaba“, kazao je Kon i dodao da je medicinski dio Kriznog štaba dva puta imao na dnevnom redu pitanje ostavke i „nismo je dali, niti ćemo“.

A da li mirno spava, odnosno da li se osjeća odgovornim za ijednu smrt povezanu sa kovidom, on ističe „osjećam se odgovornim za sve što se dešava tokom pandemije, ali konkretno ni za čiju smrt nikako“.

„Ne dajem opoziv u trenutku kada se brod puni, dajem sve od sebe da brod ne potone“, navodi Kon, koji je rekao poslije posljednje sjednice Kriznog štaba na kojoj je, prema njegovim riječima, medicinski dio tražio restriktivnije mjere, molio da ga opozovu ako smeta.

Na pitanje da li su brojevi koji se zvanično saopštavaju realni, kako se zna koliko je ljudi preminulo od korone ako nema obdukcija, zašto su podaci o broju preminulih iz dana u dan isti, Kon kaže da su i njemu dostupni isti podaci kao i svima drugima. Dodaje da nije tačno da se svako ko umre u roku od 28 dana od kada je utvrđeno da je pozitivan na koronavirus smatra umrlim od posledica kovida. Nije htio to dalje da obrazlaže, navodeći da su spekulacije o broju umrlih „statistička manipulacija, neću da govorim o tome javno“.

„Ako se tako raspravlja, onda svi manipulišu sve. Cjeli svijet onda manipuliše, jer nema jedinstvenog kriterijuma prema kojem se rade registracije bolesti. Ja dobijam iste podatke kao i vi. Nemam nikakve druge podatke osim dostupnih. Vrlo vjerovatno da u Srbiji trenutno na svakih 10 minuta umire jedna osoba, to je dva i po puta više od registrovanog broja. Ako se kaže da smo najgori u svijetu, a koriste se podaci koji se potpuno različito vode u različitim djelovima svijeta, to nije u redu. Ili ćemo svuda prikazivati višak smrtnosti ili zvanične podatke. To nije isto. To je statistička manipulacija i težak bezobrazluk, a pogotovu što dolazi od onih koji vrlo dobro znaju šta rade, ne radi se o informatičarima, već o ljudima koji objavljuju različite gluposti“, kaže Kon i dodaje da to „ne znači da su podaci koje dobijamo lažni“.

Dodaje da „svakako ima više preminulih, skoro dva i po puta više, ali to može samo nakon obrade mortalitetne statistike, zašto se to ne radi, to je drugo pitanje“.

„Tražio sam da se to radi kvartalno, a to se uradilo na godišnjem nivou“, navodi on.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE