gradsko vijece zenica gvz
AUTOR: P.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
Kurbani 2021

Održana je treća hitna sjednica Gradskog vijeća Zenica.

Na sjednici su razmatrane dvije tačke i to: Informacija o korištenju stadiona „Bilino polje“ i Informacija o stanju dijela gradskih saobraćajnica s prijedlogom mjera sanacije i rekonstrukcije.

U Informaciji o korištenju stadiona „Bilino polje“ navedeno je da Grad Zenica omogućuje NK „Mladost“ Kakanj korištenje stadiona „Bilino polje“ radi odigravanja utakmica kada to iz objektivnih razloga nije moguće na njihovom stadionu, a što će biti regulisano posebnim aneksom ugovora za svaku utakmicu.

Gradsko vijeće Zenica podržalo je ovu informaciju, a u obrazloženju iste gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović je rekao: „Naše komšije NK „Mladost“ Kakanj su nam se obratili dopisom radi postizanja dogovora o korištenju stadiona „Bilino polje“ radi odigravanja utakmica. NK „Mladost“ Kakanj je na terenu osvojio da ostane u Premijer ligi BiH, ali zbog nekog politikanstva je doveden u pitanje njihov ostanak u ligi. Ugovor o korištenju stadiona „Bilino polje“ radi odigravanja utakmica NK „Mladost“ Kakanj kada za to postoji objektivna potreba sam potpisao u okviru svojih redovnih poslova. Radi se o eventualnoj potrebi, u slučaju kada se utakmice odigravaju u noćnim terminima, a zbog toga što stadion NK „Mladost“ Kakanj nema reflektore. Takvi ugovori su uobičajeni i potpisivali su ih i načelnici/gradonačelnici koji su prije mene obnašali tu dužnost“.

Gradskim vijećnicima je predstavljena i detaljna Informacija o stanju dijela gradskih saobraćajnica s prijedlogom mjera sanacije i rekonstrukcije.   

Informacijom je obuhvaćeno sedam gradskih zona uz rekapitulaciju troškova napravljenu na bazi projektne dokumentacije, idejnih rješenja i okvirnih procjena.  

Vijeće je prihvatilo informaciju uz određene zaključke koji se odnose na obavezu Službe za ekologiju, komunalne poslove i mjesne zajednice da u roku od 10 dana prijavi prioritete mjesnih zajednica koje gravitiraju na području grada te da u roku od 30 dana pokrene aktivnosti na izradi petogodišnjeg plana za rekonstrukciju gradskih ulica u skladu s prioritetima.

Kada sam preuzeo Grad, nekoliko puta sam izjavio da je grad zapušten i evo upravo na primjeru gradskih ulica se to može vidjeti. Za realizaciju projekata koji su predstavljeni na današnjoj sjednici potrebno je cca 27 miliona konvertibilnih maraka. Nažalost, Grad Zenica se zadužio za GGM, iako svi znaju da je to kantonalna cesta. Ipak, dosad smo vratili oko 25 miliona konvertibilnih maraka duga i nismo se zadužili ni jednu marku, a puno toga smo uradili. Iako mi neki spočitavaju da sam seoski gradonačelnik, ja i dalje mislim da svi građani Zenice gdje god živjeli moraju imati asfalt i normalne uslove za život. U tome smo uspjeli, jer narednih dana počinje realizacija projekta rekonstrukcije i izgradnje puta za Pepelare, nakon čijeg završetka će sve mjesne zajednice biti spojene asfaltom. Osim toga, u gradu Zenica će biti realizovani milionski projekti poput izgradnje nove Toplane Zenica, polaganja novih cijevi za gradski vrelovod, izgradnja žičare, otpadne vode, projekt Plava voda, kao i projekt gradskih bazena su samo neki od njih“, kazao je gradonačelnik Kasumović.