Predsjednica Evropske centralne banke: Kriptovalute se koriste za izbjegavanje sankcija Rusiji

p 13

Predsjednica Evropske centralne banke (ECB) Kristin Lagard (Christine Lagarde) izjavila je da se kriptovalute koriste za izbjegavanje sankcija uvedenih Rusiji, prenosi Anadolu Agency (AA).

– Kripto sredstva se zasigurno koriste prilikom pokušaja izbjegavanja sankcija – rekla je Lagard u obraćanju na samitu Banke za međunarodna poravnanja (BIS).

Banka za međunarodna poravnanja je međunarodna finansijska institucija u vlasništvu centralnih banaka koja ”pospješuje međunarodnu monetarnu i finansijsku saradnju i služi kao banka centralnim bankama”.

Lagard je istakla da je u porastu pretvaranje ruske rublje u kriptovalute, dodajući da je na najvišem nivou od maja 2021. godine.

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lejen (von der Leyen) izjavila je 14. marta da zvaničnici rade na tome da Rusija i njene elite ne mogu koristiti kripto sredstva kako bi zaobišli sankcije zapadnih zemalja.

Kriptovaluta je vrsta digitalnog novca. Djeluje na osnovi kriptografskih algoritama. Ima sve osobine prave valute, osim što iza njih ne stoji autoritet države i postoje samo u elektroničkom obliku. Korijeni digitalnih valuta sežu u 1990-tih godina. Prva kriptovaluta je bitkoin.

Prethodni članakNESREĆA U BIH: Radnik teško povrijeđen na gradilištu, uhapšen šef njegove firme
Sljedeći članakKome će se bojkot izbora obiti o glavu?