Screenshot 3 35
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Svijet / Vijesti
Kurbani 2021

Europska unija je dostavila dovoljno doza vakcina protiv koronavirusa državama članicama kako bi postigle cilj za potpuno vakcinisanje najmanje 70 posto odraslih, izjavila je u subotu predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

Von der Leyen, koja je 9. maja na Twitteru objavila da je EU na putu da ispuni svoj cilj vakcinisanja 70 posto odraslih do ljeta, pozvala je zemlje EU da povećaju vakcinisanje i dodala da će oko 500 miliona doza biti raspodijeljenou EU do nedjelje.

“Europska unija održala je riječ. Ovog smo vikenda isporučili dovoljno vakcina državama članicama kako bismo bili u mogućnosti vakcinisati najmanje 70 posto odraslih ovog mjeseca u Europi”, rekla je von der Leyen.

“Ipak Covid-19 još nije poražen. Spremni smo isporučiti više vakcina, uključujući i nove verzije”, rekla je von der Leyen, koja se početkom 2021. godine suočila s oštrim kritikama zbog toga što EU nije osigurala da kompanije isporuče ugovorena vakcine.

Von der Leyen je dodala da je EU spremna isporučiti više doza, uključujući vakcinu koja djeluju protiv novih varijanti.

EU se uveliko oslanja na vakcine koje su razvili BioNTech i Pfizer, ali kupuje i niz drugih vakcina.

Komisija je saopćila kako su prošle sedmice zemlje EU naručile gotovo 40 miliona dodatnih doza vakcina koje su proizveden od kompanije Johnson & Johnson.

Komisija je prethodno upozorila da očekuje da će vrlo zarazna Delta varijanta koronavirusa ovog ljeta postati dominantna u Europi.

Nedavna istraživanja pokazala su da varijanta Delta smanjuje učinkovitost vakcina protiv simptomatske infekcije, ali dvije doze vrlo su učinkovite u prevenciji ozbiljnih bolesti i smrti.