Screenshot 2 66
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Svijet / Vijesti
Kurbani 2021

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen rekla je da su poplave u zapadnoj Europi posljednjih dana jasan pokazatelj da su potrebne hitne mjere za suzbijanje klimatskih promjena.

Smatra se da je više od 1.000 ljudi nestalo u poplavama pogođenim regijama Njemačke i Belgije.

“Intenzitet i dužina događaja za koje nam nauka kaže da su jasan pokazatelj klimatskih promjena i da je to nešto što zaista, zaista pokazuje hitnost djelovanja”, rekla je von der Leyen.

Von der Leyen nedavno je predstavila sveobuhvatni plan Evropske unije za smanjenje stakleničkih plinova za više od polovine do kraja ovog desetljeća, uz oštrije ograničenja emisija automobila i plan oporezivanja stranih kompanija zbog onečišćenja.

Cilj plana je proizvesti 40 posto energije bloka iz izvora vjetra, valova i sunca do 2030. godine, kao dio napora da se kontinent odmakne od fosilnih goriva.

Stručnjaci su upozorili da se učestalost ekstremnih vremenskih događaja povećava zbog klimatskih promjena i takvi događaji postaju sve češći u budućnosti.

Clare Nullis, glasnogovornica Svjetske meteorološke organizacije, je rekla da su neki dijelovi Evrope primili u dva dana toliku količinu kiše koja bi inače padne u prosjeku za dva mjeseca.

“Ono što je pogoršalo situaciju je to što su tla već bila zasićena prethodnim kišama. Klimatske promjene već povećavaju učestalost ekstremnih događaja. A pokazalo se da su mnogi pojedinačni događaji pogoršani globalnim zagrijavanjem”, dodala je.

Njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier rekao je da je “zapanjen” poplavama obećavši potporu porodicama stradalih te gradovima i mjestima koja su suočena sa značajnom štetom.

“Samo ako odlučno započnemo borbu protiv klimatskih promjena, moći ćemo kontrolirati ekstremne vremenske prilike kakve danas doživljavamo”, rekao je Steinmeier.