Portal 072info

Predsjednica Udruženja građana “Klub potrošača”: U Bosni i Hercegovini postoje 2 miliona pušača

Nakon novih najava o poskupljenju cigareta u Bosni i Hercegovini, Gordana Bulić, predsjednica Udruženja građana “Klub potrošača” Tuzlanskog kantona, kazala je kako oni u Udruženju to podržavaju.

– Znamo da u Bosni i Hercegovini postoje dva miliona konzumenata cigareta i da je to jedna velika populacija koja je na određeni način ugrožena, a ugrožene su i njihove porodice ako kupuju i ne smanjuju potrošnju cigareta u domaćnstvu. No, ne možemo nikako stati na njihovu stranu, jer treba znati da je, od 10 ljudi koji boluju od raka pluća, osam pušača. Ovaj podatak sam po sebi sve govori – rekla je Bulić.

Za liječenje tih oboljelih, dodaje, izdvajaju se velika sredstva koja finansiraju građani te ističe kako se neodgovornosti i nečija želja za uživanjem u cigaretama ne mogu ničim opravdati. Zbog toga je povećanje cijena, smatra Bulić, potpuno opravdano.

– Podržavamo povećanje cijena, ali trebamo znati put tih akciza, gdje idu i u šta se troše te koliko će tih sredstava biti izdvojeno u javno zdravstvo – kazala je Bulić.

Trend opadanja

– U BiH posljednjih godina postoji blagi trend opadanja broja pušača i nadam se da će jedan takav trend krenuti i da će biti uzrokovan rastom cijena kako jedno dijete od 12 godina ne bi bilo u mogućnosti kupiti cigarete, prvo zato što je maloljetno, a drugo, za njih je to skupo. Nadam se da će se smanjiti broj pušača, a za to se moramo svim silama potruditi – navela je Bulić.

Avaz.ba

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box