Predsjednik OS FBiH Alija Fatić: U Zenicu dovodimo svjetsku odbojkašku elitu

7D3B8614 6A64 4056 B9A8 27C2A0FEAFA0

Predsjednik Odbojkaškog saveza Bosne i Hercegovine Alija Fatić potvrdio je danas za 072info kako će Zenica u proljeće ove godine biti domaćin dvije vrhunske sportske manifestacije.

Bit će ovo nastavak prošle godine uspješno započete saradnje OS BiH, Grada Zenica i Javnog preduzeća za upravljanje i održavanje sportskih objekata Zenica.

“Evropsko juniorsko prvenstvo održano u avgustu bilo je prvo veliko sportsko takmičenje u svijetu u pandemiji koronavirusa. Održano je u specifičnim uslovima i bez greške, Odbojkaški savez BiH i Grad Zenica podnijeli su veliki teret, bili smo fenomenalni domaćini i to je imalo veliko odjek u svijetu, posebno u organima evropske CEV, pa i svjetske odbojkaške federacije FIVB. 

DA7F9CFB 3E3B 4F26 95B0 CA11781F50C8

Predsjednik CEV-a gospodin Aleksandar Boričić tim povodom izrazio je posebnu zahvalnost Gradu Zenica i gradonačelniku Fuadu Kasumoviću, najavivši da će Zenici i BiH dati priliku da budu domaćini finala Lige prvaka! To je veliko priznanje za OS BiH i Zenicu“, kaže Fatić.

Muška odbojkaška reprezentacija BiH ovih dana u Sjevernoj Makedoniji učestvuje na kvalifikacionom turniru za Euro.

Copy

„Nažalost, veliki broj igrača otkazao je nastup i Upravni odbor OS BiH će razmatrati taj problem. Ipak, idemo na put bez bijele zastavice, predvođeni novim selektorom prof. Ifetom Mahmutovićem. Domaća selekcija je također desetkovana i sa njima ćemo se u konkurenciji Turske voditi borbu za drugo mjesto, koje također vodi na Evropsko prvenstvo“, dodaje Fatić.

Kada su u pitanju aktivnosti vezane za naš grad, prvi čovjek bh. odbojkaške federacije ističe kako će se one dešavati tokom maja.

„Kvalifikacije za Evropsko prvenstvo odbojkašica zbog pandemije koronavirusa pomjereno je sa januarskog termina za početak maja. Naša ženska selekcija je u grupi sa Češkom Republikom, Slovenijom i Latvijom i nadamo se da ćemo pred zeničkom publikom proslaviti historijski uspjeh i premijerni plasman na Euro. Imamo kvalitetnu selekciju ako nam se odazovu sve igračice vjerujem da ćemo ostvariti nezaboravne pobjede u Areni. Nakon toga nas očekuje i turnir Srebrne evropske lige gdje ćemo u drugoj polivini maja naravno u Zenici igrati protiv najboljih ženskih selekcija Portugala, Estonije i Latvije. Sve oči evropske odbojkaške federacije bit će uspmjerene prema Zenici i BiH, gdje ćemo pokazati naše domaćinske sposobnosti i potvrditi da smo spremni za organizaciju Final foura najboljih evropskih odbojkaških klubova“, riječi su našeg sagovornika.

Za kraj Fatić nam je otkrio i jedan privatni razlog zbog kojeg se raduje povratku u Zenicu.

„Kada smo prošlog ljeta radili spektakularno Evropsko prvenstvo za juniorke, koje je podsjećam bilo najveći sportski događaj u BiH i cijeloj Evropi, od strane pojedinaca koji su unazadili odbojku u BiH i nažalost nekih političkih stranaka, koje su željele naškoditi gradonačelniku Kasumoviću, kroz stranačke medije i putem nekakvih lažnih profila sataniziran sam i klevetan, kako sam osoba koja je presuđena za krivično djelo.

IMG 3e35bb6bc71b27d49decf0091f5f8440 V

Ispostavilo se da je to bio montirani proces od pojedinaca čije smo ranije prljave radnje u odbojci raskrinkali. Na svu sreću, pravda je spora ali dostižna i to je iza mene i nadam se da ćemo sada svi zajedno, a ne samo gradonačelnik Kasumović i njegovi najbliži saradnici podržati najbolje odbojkašice i odbojkaše Bosne i Hercegovine“, za kraj će Alija Fatić, predsjednik Odbojkaškog saveza Bosne i Hercegovine.          

Prethodni članakDvije sestre iz BiH u mjesec dana saznale da imaju zloćudnu bolest
Sljedeći članakAfera “Respiratori”: Šta je optuženi Fadil Novalić naredio sekretarici?