Predsjednik sindikata Šatorović: Radnicima bi trebalo osigurati slobodu nedjelju i naknade za rad vikendom

satorovic

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH (SSSBiH) Selvedin Šatorović smatra kako bi i u BiH trebalo razmišljati o uvođenju četverodnevne radne sedmice, ali je u isto vrijeme i skeptičan jer, kako kaže, nije prošla ni inicijativa zastupnika kojom bi se radniku s dosadašnjih 24 sata povećao sedmični odmor na 36 sati.

– Svakako da bi trebalo razmišljati o uvođenju četverodnevne radne sedmice. Pokazalo se na primjeru nekoliko razvijenih zemalja Zapadne Evrope da takav sistem rada ima pozitivne efekte i na poslodavce i na radnike. No, realno govoreći, mislim da smo mi u Bosni i Hercegovini daleko od uvođenja takvog modela rada – kazao je za Fenu predsjednik SSSBiH Selvedin Šatorović.

Inicijativa na pravo na sedmični odmor

Predsjednik SSSBiH je podsjetio kako je Vlada FBiH prošle godine odbila inicijativu zastupnika u Federalnom parlamentu za donošenje Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radu FBiH, uključujući i izmjenu člana 46., koji definira pravo radnika na sedmični odmor.

Tom izmjenom bi se s dosadašnjih 24 sata sedmični odmor povećao na 36 sati sedmično. Također, u tih 36 sati odmora u određenim oblastima, u koje spada i trgovačka, obavezno bi se uključila i nedjelja.

– Takvu odluku pravdaju time da bi to imalo negativne posljedice na ekonomiju FBiH iako pokazatelji iz općina koje su uvele zabranu rada nedjeljom govore suprotno. Također, ne trebamo izgubiti iz vida i činjenicu da su neke od najrazvijenih zemalja u Evropi odavno uvele takvu vrstu zabrane i da to nije imalo negativne posljedice na njihovu ekonomiju – podvukao je Šatorović.

Kao primjer naveo je Njemačku i naglasio kako je malo vjerovatno da ona nije napravila sve moguće analize eventualnih posljedica uvođenja zabrane rada nedjeljom u trgovačkom sektoru prije nego je donijela takvu odluku.

Nema jedinstvenog rješenja

Predsjednik SSSBiH je napomenuo kako na nivou naše države ne postoji jedinstveno rješenje glede zabrane rada nedjeljom s obzirom na to da je radno zakonodavstvo na entitetskom nivou.

– Činjenica je da se pitanje zabrane rada nedjeljom najviše veže za radnike i radnice u trgovinama, ali ne trebamo zaboraviti da postoje i druge oblasti u kojima bi se trebalo radnicima osigurati da imaju slobodnu nedjelju – kazao je Šatorović.

Prema njegovim riječima, u ovom trenutku potpuna zabrana rada trgovina nedjeljom na snazi je u Tomislavgradu, Livnu, Kiseljaku i Sanskom Mostu.

– Nažalost, još uvijek ne postoji spremnost kod nadležnih u Federaciji BiH da se barem za oblast trgovine donese jedinstvena odluka o zabrani rada nedjeljom. Naše kolegice i kolege koji rade u trgovini svakako zaslužuju to – poručio je predsjednik SSSBiH.

Ne isplaćuju se naknade

Govoreći ipak o poštivanju zakona i ugovora u dijelu isplate naknada za rad vikendom i/ili praznicima, tu još uvijek, podvlači Šatorović, postoje brojni slučajevi da poslodavci to ne poštuju.

Ističe kako radnici u BiH nerijetko rade mnogo više sati nego što bi prema zakonu smjeli, a nemaju slobodne dane ili ih se čak tjera da ‘narade slobodne dane’.

– Nažalost, Uprave za inspekcijske poslove nemaju dovoljan kapacitet da u potpunosti zaštite radnička prava, a prije svega u pogledu prekovremenih sati. To je dodatno otežano izmjenama Zakona kojim se Federalnoj inspekciji rada oduzela nadležnost kontrole kršenja Zakona o radu na terenu – navodi Šatorović.

Prekovremeni sati

Pored velikog broja odrađenih prekovremenih sati, dodaje on, dodatni problem predstavljaju neadekvatno plaćeni prekovremeni sati.

– Zato jedan od naših zahtjeva (sindikata), između ostalog, ostaje i jačanje inspekcijskih organa i davanje većih ingerencija inspektorima na terenu – naveo je predsjednik SSSBiH.

Napominje i to, da se veliki broj radnika odlučuje šutjeti jer se boje da ne izgube posao.

– S obzirom na to da kod mnogih radnika postoji bojazan od gubitka posla ukoliko prijave bilo kakva kršenja njihovih prava, veliki broj se odlučuje da šuti. Zato je vrlo teško doći do egzaktnih podataka, ali ono što sa sigurnošću možemo tvrditi je da još uvijek imamo mnogo poslodavaca koji, nažalost, radnicima ne plaćaju rad vikendom i/ili praznicima – zaključuje predsjednik SSSBiH Selvedin Šatorović.

satorovic sssbih 1
IZVORAvaz
Prethodni članakUkrajinski zvaničnici tvrde da su Rusi oteli načelnika grada Dnjeprorudne
Sljedeći članakMUP RS zabranio okupljanje četnika u Višegradu, pojedini ipak došli i položili cvijeće na trgu