Portal 072info

Predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH u posjeti Federalnoj upravi za inspekcijske poslove

2933_Saradnja

Predsjednik UP FBiH, Safudin Čengić, posjetio je Federalnu upravu za inspekcijske poslove. Direktor Federalne uprave za inspekcije poslove, Ibrahim Tirak je upoznao Čengića sa dosadašnjim rezultatima pojačanih nadzora inspekcija koji traju već drugu sedmicu, te su procjenjeni njihovi efekti.

Obostrano je zaključeno da, šire obuhvatno organizovani inspekcijski nadzori imaju smisla sa aspekta podrške privrednim subjektima koji legalno posluju i utiču na smanjenje sive ekonomije u Federaciji BiH. Međutim, važno je istaći da suzbijanje rada na crno i sive ekonomije, treba imati permanentni karakter i zahtjeva kontinuiran rad i nakon završetka navedene pojačane aktivnosti.

Preduslov za to je u svakom slučaju organizaciono i kadrovsko jačanje Federalne uprave za inspekcijske poslove, te stalna koordinisana aktivnost na tom planu, sa kantonalnim inspekcijama. Sigurno je da Federalna uprava za inspekcijske poslove nije i ne može biti jedini subjekt odgovoran za ovu oblast. Bez političke podrške, te podrške institucija vlasti i javnog mnijenja, suzbijanje rada na crno i sive ekonomije ne može polučiti značajnijim uspjehom.

Strateško opredjeljenje UP FBiH i dalje je borba protiv sive ekonomije i onih poslodavaca koji u svom poslovanju ne poštuju propise i ne plaćaju poreze i doprinose. Takvi poslodavci su nelojalna konkurencija poslodavcima iz našeg udruženja, a u ovom trenutku ima nas više od 3700. To za posljedicu ima da su njihovi proizvodi i usluge jeftiniji na tržištu od 17-38%, zavisno od djelatnosti.

Nakon završetka pojačane inspekcijske kontrole očekujemo objavljivanje konačnih rezultata. Takođe, nakon sačinjavanja konačne analize očekujemo operativni plan za rješavanje ovog problema.

Istovremeno od Vlade FBiH očekujemo hitnu reakciju i preduzimanje mjera na rasterećenju privrede i smanjenju fiskalnih i parafiskalnih nameta. Visina opterećenja čini našu privredu nekurentnom u okruženju i sigurno stimuliše sivu ekonomiju.
U Sarajevu

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box