Predsjedništvo BiH nema potrebe da štedi: Za četiri mjeseca više od 17.000 KM dato na poklone

Podijelite vijest

Predsjedništvo BiH, u sastavu Šefik Džaferović (SDA), Milorad Dodik (SNSD) i Željko Komšić (DF), isto kao ni lani, ne štede ni ove godine. Tako su protekle godine, prema podacima s Portala javnih nabavki, zaključili ugovore u vrijednosti od 447.434 KM.

Odriješili kesu

Ove godine, prema dostupnim podacima s istog portala, zaključno s 10. avgustom, zaključili su ugovore u vrijednosti od 232.302,66 KM. Budući da je do kraja 2022. preostalo više od četiri mjeseca, stječe se dojam da su ove godine prilično „odriješili kesu“.

Posebno bode oči to da su brojne nabavke realizirane putem direktnih sporazuma, čiji se značajan broj odnosi na poklone.

Za manje od pola godine, tačnije od 19. januara do 5. maja, na poklone je otišlo više od 17.000 KM.

Samo za poklone nabavljene putem sarajevske zlatarsko-juvelirske radnje Fahrudin Sofić dato je više od 6.000 KM. Skoro 6.000 KM dato je za poklone nabavljene u „Ermexu“, a poklone vrijedne više od 2.000 KM isporučila je „Mladinska knjiga“ Sarajevo.

Nema detalja

I ove godine kao i lani Predsjedništvo je kupovalo poklone u tekstilu u „Granoffu“, vrijedne skoro 3.000 KM, ali i one „sitnije“, poput korpi zdrave hrane, ukrasnih kuhinjskih daski i slično.

Direktni sporazumi su, podsjetimo, najnetransparentniji oblik javne nabavke i zaključuju se ako vrijednost ne prelazi iznos od 6.000 KM.

Tako zainteresirana javnost nema javno dostupne detaljne informacije o potpisanim ugovorima, odnosno nema pristup tenderskoj dokumentaciji. Zapravo, poznati su samo naziv, vrsta i vrijednost ugovora, kada je zaključen ugovor i ko je dobavljač.

Sedam sjednica

Inače, tokom ove godine, zaključno s 22. julom, Predsjedništvo BiH je održalo sedam sjednica, pet redovnih i dvije vanredne. U protekloj godini održali su samo 11 sjednica.

Avaz