Portal 072info

Predsjedništvo BiH o inicijativi iz Trampovog Ovalnog ureda, Džaferović će biti protiv “mini Šengena”?

ss 104
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine sutra će na sjednici u Sarajevu raspravljati o pristupanju Bosne i Hercegovine inicijativi za uspostavu „mini Šengena“, potvrđeno je za „Dnevni avaz“. Ova tačka uvrštena je na dnevni red redovne sjednice Predsjedništva. Inicijativu da se o tome raspravlja podnio je prošle sedmice član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, koji je zahtijevao da se o ovoj tački raspravlja na vanrednoj sjednici.

Robe i usluge

Inicijativa o uspostavi „mini Šengena“ pokrenuta je, ustvari, nakon nedavnih razgovora Beograda i Prištine u Vašingtonu, koju ju podržao i američki predsjednik Donald Tramp. I prilikom prošlosedmične posjete BiH Metjua Palmera (Matthew), specijalnog izaslanika SAD za zapadni Balkan, na sastanku s članovima Predsjedništva razgovarano je o ovom pitanju s ciljem unapređenja ekonomskih odnosa u cijelom regionu.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Međutim, iako su neki zvaničnici već dali pozitivne izjave o ovoj inicijativi, saznajemo da je Šefiku Džaferoviću, predsjedavajućem Predsjedništva BiH, dostavljen prijedlog stava u kojem se iznosi zaključak da „naša država ne može pristati na aktuelnu regionalnu inicijativu“ zbog, kako je rečeno, „izvjesne opasnosti gubitka suvereniteta“.

Džaferović: Šta će odlučiti

Prema nezvaničnim informacijama našeg lista, takav stav je predložio Nezir Pivić, aktuelni zamjenik ministra pravde BiH, te dostavio Džaferovićevom uredu, kao svojevrsni stranački stav, uz mišljenje da su evropske integracije prioritet.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Kako se navodi u ovom prijedlogu, „zbog svog unutrašnjeg uređenja BiH ne bi mogla samostalno istupiti iz tih inicijativa, koje će zbog dosadašnjeg ponašanja susjednih zemalja izvjesno dovesti Bosnu i Hercegovinu u neravnopravan položaj, kao i zbog nedovoljno razvijenih privrednih kapaciteta i nefunkcionalnog unutrašnjeg tržišta.“

– Puno veća stvarna opasnost leži u izvjesnoj projekciji nametanja pravnog i administrativnog sistema Republike Srbije prije svega na prostor Republike Srpske, te njihovog međusobnog uvezivanja do te mjere da se više neće moći govoriti o unutrašnjem suverenitetu BiH u okviru njenih međunarodno priznatih granica – istaknuto je u dokumentu. Nije isključeno da će ovaj prijedlog biti osnov Džaferoviću da, za sada, ne podrži ovu regionalnu inicijativu, s obrazloženjem da je BiH već dio brojnih regionalnih procesa.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Ekonomski prostor

Podsjećamo, tri zemlje zapadnog Balkana, Sjeverna Makedonija, Albanija i Srbija, postigle su još prošle godine dogovor o uspostavi „mini Šengena“, odnosno zone u kojoj će građani putovati s ličnim kartama, a robe i usluge će brže prelaziti granicu zbog posebnog sistema rada.

Radi se o jedinstvenom ekonomskom prostoru koji bi, ukoliko bi ga prihvatila i naša država, trebao obuhvatiti BiH, Kosovo, Crnu Goru, Srbiju, Sjevernu Makedoniju i Albaniju. Ekonomski gledajući, naša država bi mogla imati velike benefite od pristupa „mini Šengenu“. Jučer smo poslali upit Džaferovićevom kabinetu za komentar u vezi sa ovim pitanjem, ali do zaključenja ovog izdanja našeg lista nismo dobili odgovor.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Poslodavci za podršku inicijativi

Adnan Smailbegović, predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH, kazao je da je cijela Evropa otvorila ekonomske granice i da zatvaranje nije nikome ništa dobro donijelo.  

– Ova priča je ponovo pokrenuta i ima smisla, jer se povećavaju tržište i mogućnosti poslovanja. S tim da treba reći da kada se otvaraju ekonomske granice, uvijek su veće ekonomije u prednosti od malih. Ali, mi smo tu u sredini kada je „mini Šengen“ u pitanju i mislim da je to realno dobra inicijativa koju treba podržati – kaže Smailbegović. Kako je rekao, neke firme će profitirati više, neke manje, ali je za državu i ekonomiju veoma dobra stvar, kaže Smailbegović. 

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Avaz

Podijelite članak
  • 5
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Zapratite nas na FB! (PROMO)