Portal 072info

Predsjedništvo BiH “zateglo kaiš” Parlamentu i uštedjelo 42 miliona maraka

20200626 2 43165310 56252091
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Jednoglasno je usvojen Prijedlog zakona o budžetu institucija Bosne i Hercegovine za 2020. godinu kojim su predviđena i sredstva za održavanje lokalnih izbora. Članovi Predsjedništva BiH imali su zamjerku na kapitalna izdvajanja za Parlament BiH što je preusmjereno na fond za ekonomski ‘oporavak’ od posljedica pandemije. Prijedlog bužeta upućen je državnom parlamentu.

Principima ušteda vodili su se članovi Predsjedništva BiH prilikom usvajanja prijedloga budžeta za 2020. godinu, a i nešto ranije kada su nacrt u martu vratili Savjetu ministara BiH na doradu. Ekspresno, utvrđeni prijedlog budžeta dostavljen je u dalju proceduru Parlamentarnoj skupštini BiH na hitno postupanje.

POLITIČKI MARKETING
Rusmir Isak banner

“U okviru ovog budžeta predviđena su sredstva za finansiranje lokalnih izbora i vjerujem da će Parlamentarna skupština BiH već u idućoj sedmici usvojiti ovaj budžet i riješiti to pitanje obezbjeđivanja sredstava za lokalne izbore”, kazao je Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH, SNSD.

Savjet ministara BiH predvidio je oko dva miliona manje za resor odbrane zbog čega je 18. juna ministar Podžić bio jedini koji je glasao protiv nacrta budžeta. No, svi se moraju uklopiti u uštede – poručio je predsjedavajući Džaferović. Članovi Predsjedništva BiH nisu odobrili ni oko 750 hiljada maraka kapitalnih izdataka za Parlamentarnu skupštinu BiH.

POLITIČKI MARKETING
A19C0ACA 5A41 413B 9B35 318122A57EA5

“Na ovaj način ušteđeno je i sada ukupno sa onim ranijim predviđenim sredstvima – stavka koja se tiče pomoći ekonomiji BiH iznosi negdje oko 42 miliona maraka. Biće to posebna sredstva kojima će se pomagati ekonomiji Bosne i Hercegovine”, kazao je Šefik Džaferović, predsjedavajući Predsjedništva BiH, SDA

Krajnje je vrijeme da se imenuju čelnici državnih agencija koji su prošli proceduru, a onda i upražnjena pozicija ministra bezbjednosti BiH, odgovorio je na pitanje N1 Milorad Dodik.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
POLITIČKI MARKETING
072 Mirza Husetic 1

N1: Hoće li možda uslijediti sastanak gospodina Izetbegovića, Vas i gospodina Čovića?

“Pokušaćemo iduće sedmice – možda srijeda ili četvrtak. Ja nemam nijedan problem oko toga. Postoji određena raspodjela između hrvatske, srpske i bošnjačke strane. To treba zadržavati dok se ne desi neka nova promjena. Očigledno da su u SDA htjeli novi dogovor. Koliko razumijem – novi dogovor podrazumijeva da sve ostane isto osim toga da indirektni porezi budu predmet nekog novog dogovora. Ako je i to tako – ja se slažem, ali ugavnom da se deblokira sve to i da se konačno završi ta priča”, kazao je Dodik.

Kada je u pitanju usvajanje budžeta za 2020. najviše zakonodavno tijelo praktično ima – dva dana. Privremeno finansiranje u državi na snazi je do 1. jula. 

N1


Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Podijelite članak
  • 17
    Shares
POLITIČKI MARKETING
072 Kenan Aida
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Počitajte još

Evo kakvo nas vrijeme očekuje danas

072info.com

Nedim Sladić prognozirao vrijeme do kraja oktobra: Vraćaju li nam se topliji dani?

072info.com

Evo kakvo nas vrijeme očekuje danas

072info.com
REKLAMA
KRAJ REKLAME

5C469C74 8C17 4B98 BDF1 9CFAAF69C4F6