Predsjedništvo Saveza samostalnih sindikata BiH u posjeti Zenici

Podijelite vijest

OpcinaZenica

U kabinetu Načelnika Općine Zenica upriličen je sastanak Načelnika Husejina Smajlovića i predsjedavajućeg Vijeća Općine Zenica Nebojše Nikolića sa delegacijom Saveza samostalnih sindikata BiH koju su sačinjavali Ismet Bajramović, predsjednik i Selvedin Šatorović, potpredsjednik, kao i Mirnes Isaković, predsjednik Kantonalnog odbora SSS BiH i Nermin Ljubović, predsjednik Sindikalne organizacije Općine Zenica.

Ovo je prva posjeta predsjedništva SSS BIH u novom sastavu za koju je izabrana općina Zenica s namjerom da se na taj način oda priznanje Načelniku Općine i upravi za sve projekte komunalne i poslovne infrastrukture kojima su stvoreni uslovi da u povoljnom poslovnom okruženju potencijalni ulagači otvaraju firme i zapošaljavaju nove radnike.

Načelnik Smajlović naglasio je potrebu dokidanja prakse stvaranja radnih mjesta isključivo u javnom sektoru i prebacivanja težišta na proizvodne aktivnosti i realni sektor. Javna uprava ima zadaću da unapređuje infrastrukturu i time privlači dirketna ulaganja jer je opće poznato da se ulagači puno lakše odlučuju na investicije u sredinama koje su dostigle zavidan stepen uređenosti u komunalnom, poslovnom, sportskom i kulturnom smislu.

Vodeći ljudi SSS BiH izrazili su spremnost da kao partneri nastupaju u svim projektima koji mogu dovesti do povećanja nivoa zaštite radničkih prava i otvaranje novih radnih mjesta.

Ovom prilikom izrazili su i zahvalnost Zenici koja je pomogla da se riješi pitanje prostorija SSS u Zenici, s tim da je izraženo žaljenje što u prethodnom periodu Zenica nije imala Dom sindikata kao neki drugi veći gradovi u BiH, čime bi sindikalna aktivnost još više dobila na zamahu.

Predsjednik Sindikalne organizacije Nermin Ljubović istakao je dobru saradnju sindikata općinskih službenika i namještenika sa Načelnikom Općine Zenica i potcrtao činjenicu da Zenica s ozbirom na doprinos koji u privrednom i svakom drugom smislu daje na regionalnom i državnom planu nema isti tretman kad su u pitanju primanja zaposlenika. Takvo stanje je nužno izmijeniti što se i pokušava učiniti izmjenama zakonske regulative.

Na kraju su svi učesnici sastanka izrazili spremnost da zajedničkim naporima porade na blagovremenom i tačnom informisanju javnosti o ključnim problemima s kojima se suočavaju građani u BiH jer je sve više prisutna praksa plasiranja poluinformacija koje uzrokuju dodatnu konfuziju kad su u pitanju kontakti između institucija i organizacija koje po prirodi svoje zadaće moraju biti partneri i nastojati probleme rješavati uz puno uvažavanje i međusobni dogovor.