F86D3122 57C8 4AE5 98B5 2FBE6977DFC6
AUTOR: H.D.
DATUM: ruj 17, 2021 @ 11:45
KATEGORIJA: BiH / Kultura
FIXGEHALT

Šestog dana XX festivala bosanskohercegovačke drame Zenica 2021. u okviru Pratećeg programa u 17 sati na Youtube kanalu BNP Zenica bit će upriličen online razgovor 

„Bosanskohercegovački dramatičari čiji su dramski tekstovi pobjeđivali na Hartefactovom konkursu za najbolji savremeni angažirani dramski tekst“. U razgovoru učestvuju: Biljana Srbljanović, Vukoman Stranjačević i Benjamin Bajramović, a razgovorom moderira Hasan Džafić. 

​U subotu, 18. septembra u 17 sati, također u okviru Pratećeg programa, bit će upriličeno predstavljanje dramskog teksta „Bordel Eden“ autora Benjamina Bajramovića. Predstavljanje će biti emitovano na Youtube kanalu BNP Zenica. Razgovor sa autorom vodi Saša Handžić. 

​Isti dan, u 19.30 sati na Velikoj sceni Bosanskog narodnog pozorišta Zenica u okviru Takmičarskog programa bit će upriličena izvedba predstave „Identitluk“, koja je autorski projekt Tanje Miletić Oručević, Dragana Komadine i ansambla predstave prema zbirci eseja Amina Maaloufa “U ime identiteta”, u režiji Tanje Miletić-Oručević. Predstava je nastala u koprodukciji Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru, Narodnog pozorišta Mostar i Studija za izvedbene umjetnosti Mostar.

Prema riječima Dragana Komadine: „’Identitluk’ na iznimno satiričan i duhovit način progovara o našim etničkim i vjerskim antagonizmima, o kontaminiranosti velikim nacionalno-povijesnim naracijama, o zastrašujućem zadahu prošlog rata oko čijeg početka, tijeka i ishoda još uvijek ne možemo postići bilo kakav konsenzus. Unatoč svim antagonizmima i razlikama u tematskom smislu, uzeti kao polazište u teatarskom projektu zbirku eseja ovog kršćanskog Arapina s pariškom adresom, iz naše mostarske perspektive nedvojbeno znači graditi još jedan scenski most – most koji funkcionira mostotvorno na mnogim razinama.“

U predstavi igraju: Fatima Kazazić-Obad, Ajla Hamzić, Amela Kreso, Jelena Kordić-Kuret, Ivan Skoko, Ivo Krešić, Dražen Pavlović i Nedim Malkočević. Scenografiju i kostimografiju potpisuje Sabina Trnka, a muziku Husein Oručević.

Sve programske aktivnosti Bosanskog narodnog pozorišta Zenica i XX festivala bosanskohercegovačke drame Zenica 2021. se odvijaju u skladu sa propisanim higijensko-epidemiološkim mjerama.

LIDER