Predstava „Identitluk“ u Takmičarskom programu XX festivala bh. drame

F86D3122 57C8 4AE5 98B5 2FBE6977DFC6
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Šestog dana XX festivala bosanskohercegovačke drame Zenica 2021. u okviru Pratećeg programa u 17 sati na Youtube kanalu BNP Zenica bit će upriličen online razgovor 

„Bosanskohercegovački dramatičari čiji su dramski tekstovi pobjeđivali na Hartefactovom konkursu za najbolji savremeni angažirani dramski tekst“. U razgovoru učestvuju: Biljana Srbljanović, Vukoman Stranjačević i Benjamin Bajramović, a razgovorom moderira Hasan Džafić. 

​U subotu, 18. septembra u 17 sati, također u okviru Pratećeg programa, bit će upriličeno predstavljanje dramskog teksta „Bordel Eden“ autora Benjamina Bajramovića. Predstavljanje će biti emitovano na Youtube kanalu BNP Zenica. Razgovor sa autorom vodi Saša Handžić. 

ČITAJ JOŠ:  Tri predstave na ovosedmičnom repertoaru Zeničkog pozorišta

​Isti dan, u 19.30 sati na Velikoj sceni Bosanskog narodnog pozorišta Zenica u okviru Takmičarskog programa bit će upriličena izvedba predstave „Identitluk“, koja je autorski projekt Tanje Miletić Oručević, Dragana Komadine i ansambla predstave prema zbirci eseja Amina Maaloufa “U ime identiteta”, u režiji Tanje Miletić-Oručević. Predstava je nastala u koprodukciji Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru, Narodnog pozorišta Mostar i Studija za izvedbene umjetnosti Mostar.

Prema riječima Dragana Komadine: „’Identitluk’ na iznimno satiričan i duhovit način progovara o našim etničkim i vjerskim antagonizmima, o kontaminiranosti velikim nacionalno-povijesnim naracijama, o zastrašujućem zadahu prošlog rata oko čijeg početka, tijeka i ishoda još uvijek ne možemo postići bilo kakav konsenzus. Unatoč svim antagonizmima i razlikama u tematskom smislu, uzeti kao polazište u teatarskom projektu zbirku eseja ovog kršćanskog Arapina s pariškom adresom, iz naše mostarske perspektive nedvojbeno znači graditi još jedan scenski most – most koji funkcionira mostotvorno na mnogim razinama.“

ČITAJ JOŠ:  Bošnjačko poginjanje glave svagdašnje – reakcija Kluba zeničkih intelektualaca na predstavu „Grobnica za Borisa Davidoviča, kako je danas zidamo“

U predstavi igraju: Fatima Kazazić-Obad, Ajla Hamzić, Amela Kreso, Jelena Kordić-Kuret, Ivan Skoko, Ivo Krešić, Dražen Pavlović i Nedim Malkočević. Scenografiju i kostimografiju potpisuje Sabina Trnka, a muziku Husein Oručević.

Sve programske aktivnosti Bosanskog narodnog pozorišta Zenica i XX festivala bosanskohercegovačke drame Zenica 2021. se odvijaju u skladu sa propisanim higijensko-epidemiološkim mjerama.

GODISNJICA
MARKETING