Portal 072info

Predstava Sveto S igrana u Splitu

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Ansambl predstave Sveto S ili Kako je “arhivirana” predstava Sveti Sava Bosanskog narodnog pozorišta Zenica nastupio je sinoć na 26. Festivalu hrvatske drame Marulićevi dani u Splitu. 

Predstava je igrana u okviru glavnog Natjecateljskog programa Festivala hrvatske drame i autorskog kazališta Marulićevi dani Split 2016. i time doživjela svoje prvo internacionalno izvođenje, poslije uspješnih gostovanja širom BiH.Radi se o predstavi koja je nastala kao autorski projekat Tanje Miletić-Oručević, a koja na izuzetno zanimljiv i intrigantan način problematizira događaj koji je bio bolan i ostavio snažan trag u kulturnoj historiji ovih prostora.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Naime, predstava Sveti Sava u produkciji Narodnog pozorišta Zenica trebala je biti odigrana 31. maja 1990. godine u Beogradu. Samo dan prije, ansambl predstave je u Novom Sadu, predvođen izvrsnim Žarkom Lauševićem, osvojio gotovo sve nagrade na čuvenom Sterijinom pozorju. Beogradsko gostovanje ove predstave u Jugoslovenskom dramskom pozorištu bilo je onemogućeno usljed stalnih prekida i vandalskih ispada dijela prisutne publike.

Upravo to gostovanje, koje nije bilo moguće odigrati do kraja, čini okosnicu priče predstave Sveto S, nastale četvrt vijeka kasnije, a koja nas otvoreno poziva na razmišljanje i preispitivanje sadašnjeg trenutka u odnosu na sva tragična zbivanja iz bliske prošlosti.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

U predstavi igraju glumci Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, Anđela Ilić, Sabina Kulenović, Ermina Nišić-Kurevija, Snežana Vidović, Lana Zablocki Džehverović, Ištvan Gabor, Saša Handžić, Miroljub Mijatović, Nusmir Muharemović i Zlatan Školjić. Scenografiju i kostimografiju potpisuje Sabina Trnka.

rtvze.ba

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Zapratite nas na FB! (PROMO)