olimpijski tim
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Sport / Svijet
NER FIT

Albanija, Andora, San Marino, Monako, Malta i BiH su jedine europske zemlje koje još uvijek nemaju medalju na Olimpijskim igrama. Je li konačno došlo vrijeme da skinemo to prokletstvo?

FIXGEHALT

Ove godine, kao i obično, ne možemo prstom pokazati na nekog takmičara i reći da od njega očekujemo medalju.

Imamo nekoliko njih koji bi iz drugog plana mogli da iznenade i vrate se u BiH s prvom medaljom, ali historija nas je naučila da ipak ne bismo trebali biti veliki optimisti.

U nastavku ćemo predstaviti sedmero bh. olimpijaca koji će narednih sedmica braniti plavo – žute boje u Tokiju.

LIDER

Larisa Cerić

Jedna od takmičarki od koje mnogo očekujemo je džudistkinja Larisa Cerić. Ona je trenutno 12. na svjetskoj rang listi, a obzirom da je imala sasvim dobar žrijeb pred OI, može otići daleko.

Podsjetimo da se radi o takmičarki koja je prije tri godine osvojila bronzu na Svjetskom prvenstvu u Bakuu. U 2014. godini bila je na svjetskoj rang listi prva džudašica. Iz te godine ima srebrenu medalju sa Europskog prvenstva.

Je li ove godine vrijeme za medalju na OI?

Larisa Cerić sa srebrenom medaljom sa Europskog prvenstva - undefined
Radiosarajevo.ba: Larisa Cerić sa srebrenom medaljom sa Europskog prvenstva

Lana Pudar

Bez dilema, uz Amela Tuku, najveća bh. zvijezda na Olimpijskim igrama.

Veliku pažnju na sebe skrenula je početkom marta kada je u Beogradu isplivala drugi najbolji ovogodišnji rezultat u svijetu kada je u pitanju disciplina 100 metara delfin.

Obzirom da djevojčica ima svega 15 godina, to je bilo impresivno.

I nakon toga Lana nas je nastavila oduševljavati pa je tako na nedavno završenom Europskom prvenstvu za juniore osvojila tri medalje za našu BiH.

Na ovu 15-godišnju djevojčicu niko ne stavklja pritisak pred OI, a ni sama nije željala najavljivati spektakularan rezultat.

Lana Pudar za portal Radiosarajevo.ba - undefined
Foto: Privatni album: Lana Pudar za portal Radiosarajevo.ba

Amel Tuka

Najpoznatiji bh. atletičar je ujedno i onaj od kojeg uvijek očekujemo najbolje rezultate.

Ipak, treba reći da će konkurencija u trci na 800 metara biti žestoka pa je i sam Amel, u najavi nastupa na Igrama, kazao kako mu je primarni cilj izboriti finale.

Prije pet godina u Rio de Janeiru Tuka je ispao u polufinalnoj trci. Godinu ranije osvojio je bronzu na Svjetskom prvenstvu u Pekingu i očekivanja u Riju su bila daleko veća.

Tako je i ovog puta s Tokiom jer je Amel prije godinu i pol dana u Dohi, na Svjetskom prvenstvu, osvojio srebro.

Ipak, treba reći da tada nisu nastupili brojni takmičari koji spadaju u kategoriju najboljih u ovoj disciplini pa će na Igrama biti daleko teže ponoviti takav rezultat.

Ovogodišnji Amelovi nastupi na mitinzima Dijamantske lige nisu bili ohrabrijući. Najbolji rezultat ostvario je u Dohi gdje je bio četvrti. Tada je trčao ispod 1:45. Taj rezultat, kada je vrijeme u pitanju, ponovio je u Štokholmu kada je ipak zauzeo šesto mjesto.

Poslije toga je bio osmi u Monacu pa deveti u Londonu. Ta trka je posebno pesimistična jer je Tuka imao vrijeme 1:46.25.

Pozitivne vijesti za Tuku leže u činjenici da će dvostruki uzastopni pobjednik na OI David Rudisha propustiti Tokio zbog problema sa povredom tetive.

Bilo kako bilo, Amel je godinama unazad pokazao da je svjetska klasa i svakako od njega možemo očekivati dobar rezultat. Da li će to biti dovoljno za medalju, ostaje nam da vidimo.

Amel Tuka - undefined
Facebook: Amel Tuka

Nedžad Husić

Jedan od onih koji nam mogu donijeti prvu medalju u historiji je taekwondoista Nedžad Husić.

Momak rođen 2001. godine skrenuo je pažnju na sebe kada je krajem 2019. godine, na Europskom prvenstvu za mlađe seniore, osvojio srebrenu medalju.

U aprilu mjesecu ostvario je historijski rezultat za bh. taekwondo jer je na Europskom prvenstvu za seniore osvojio također srebro.

Na nedavno odranoj press konferenciji pred Tokio kazao je kako će na Olimpijskim igrama biti 16 najboljih na svijetu i da su svi u egalu.

‘Ne treba puno obećavati, ali dat ću sve od sebe da osvojim prvu medalju za BiH’, kazao je Nedžad.

Mesud Pezer

Radi se o takmičaru koji ima iskustvpo nastupa na Olimpijskim igrama obzirom da je prije pet godina nastupao u Riju. Tada je ispao u kvalifikacijama.

Ove godine se pojavio na mitingu Dijamantske lige u Dohi gdje je zauzeo odlično šesto mjesto. Najveći uspjeh karijere, kada je u pitanju seniorska konkurencija, mu je bronzana medalja na Mediteranskim igrama 2018. godine.

Emir Muratović

Osim Lane, BiH će u plivanju imati još jednog predstavnika, a to će biti član Plivačkog kluba Olimp iz Banja Luke Emir Muratović.

Muratović je ostvario pravo na vizu za Olimpijske Igre u Tokiju kao plivač sa najvećim brojem FINA bodova i ostvarenom ‘B’ olimpijskom normom u disciplini 100 metara slobodno.

Emir će plivati dvije discipline, 50 metara slobodno i 100 metara slobodno.

Tatjana Đekanović

24-godišnja streljačica posljednja je takmičarka koja je od strane Olimpijskog komiteta BiH prijavljena za OI.

Tada se digla velika prašina jer su neki smatrali da je OK BiH za Tokio, u ovoj disciplini, trebao prijaviti Segmedinu Bjelošević. OK se kasnije oglasio i odluku pojasnio činjenicom da je Tatjana najbolje rangirana takmičarka iz naše zemlje na svjetskoj listi Međunarodne streljačke federacije.

BiH je za ovu disciplinu dobila Replacment Quota Place.

Olimpijske igre bit će otvorene danas i trajat će do 8. augusta.