PREDSTAVLJAMO: Omladinski košarkaški klub “Čelik”

PREDSTAVLJAMO: Omladinski košarkaški klub “Čelik”

djeca ovalna za str

Košarkaški klub «Čelik» jedan je od prepoznatljivih simbola grada Zenice već decenijama. Košarka se u Zenici počela zvanično igrati 1954. godine, kada je i formiran prvi košarkaški klub. Kroz sezone nastupa u raznim nivoima takmičenja u tadašnjoj Jugoslaviji, Čelik je postizao različite rezultate, ali ono po čemu je bio prepoznatljiv u ovom dijelu Evrope je rad u omladinskim kategorijama, kroz koje je prošlo vise od 16.000 mladih igrača.

Tako je omladinski pogon Kluba iznjedrio velika košarkaška imena, koja su poslije «Čelika» svoje karijere nastavili u velikim evropskim klubovima. Igrači kao što su Matan Rimac, u čijoj biografiji stoji i funkcija trenera prvaka Evrope splitske Jugoplastike. Zatim Zdenko Grgić, pa Emir Mutapčić, reprezentativac a danas uspješan trener njemačkih košarkaških klubova. Zoran Savić, koji se popeo na krov Evrope sa selekcijom Jugoslavije i jedno je od najcjenjenijih košarkaških imena u Evropi i svijetu, tri sezone bio i glavni menadžer KK «Barselona». Dugogodišnji igrač i trener «Čelika» Mensur Bajramović, danas selektor naše reprezentacije. U «Čeliku» su ponikli i Dževad Alihodžić, Teoman Alibegović i drugi višestruki reprezentativci i igrači velikih košarkaških klubova Cibone, Albe…

Nakon integracije sa mlađim zeničkim prvoligašem Košarkaškim klubom «Zenica-Metalno», Klub mijenja ime u KK «Zenica-Čelik».

Novu generaciju Čelikovog podmlatka predvodili su Ivan Opačak, Kenan Bajramović, Hasan Rizvić, Emir Preldžić. Nakon nekoliko sezona u crno-crvenom dresu i igračkog stasanja i sazrijevanja, i oni su otišli u košarkašku Evropu…

Trenutna situacija u košarci, i općenito u BH sportu, zahtijeva od nas korijenite promjene u pristupu i načinu rada. S tim ciljem smo poduzeli konkretne korake ka organizacionom i finansijskom jačanju našeg kolektiva. Pored onih krucijalnih, jedan od tih koraka je i vraćanje prvobitnog naziva kluba, «Čelik». Nazivu kluba dodali smo i prefiks Omladinski, jer jedno od naših osnovnih opredjeljenja je razvoj mladih košarkaša, te izgradnja kolektiva na vlastitim snagama.

USPJESI KLUBA

Najveći uspjeh zeničke košarke u više od pet decenija postojanja je svakako učešće u Prvoj A ligi bivše Jugoslavije u sezoni 1989/1990. Tadašnja Prva A liga Jugoslavije smatrala se najjačom u Evropi jer je, uz «Čelik», u toj ligi igralo nekoliko evropskih prvaka, klubovi kao što su Cibona, Olimpija, Partizan, Zvezda, Bosna, Zadar… Sve ove ekipe su bili zvanični gosti dvorane Bilmišće.

Pored ovog velikog uspjeha, «Čelik» je 1988. godine postao pobjednik Kupa Bosne i Hercegovine, a još četiri puta je bio finalista ovog takmičenja.

U novijoj historiji najveći uspjeh zeničke košarke je titula prvaka Bosne i Hercegovine u sezoni 1994/95, te učešće u Kupu Radivoja Koraća u sezoni 2001/2002.

Omladinski Košarkaški Klub «Čelik» u posljednjih nekoliko sezona prepoznatljiv je na domaćoj košarkaškoj sceni, kao Klub koji svake godine «izbaci» po jednog talenta i velikog košarkaša. Tako su posljednjih godina igrački i stručni kadar Kluba činili isključivo igrači i treneri iz Zenice. O kvaliteti rada u Klubu govori i podatak da se te domaće, mlade snage svake godine ravnopravno takmiče sa ekipama čiji je godišnji budžet i do deset puta veći od budžeta kojim raspolaže naš Klub.

Kroz učešće u Super ligi BiH i Ligi za prvaka, «Čelik» je u nekoliko navrata uspio izboriti plasman na evropsku scenu. Međutim zbog teške finansijske situacije, Klub je samo jednom prihvatio učešće u Kupu Radivoja Koraća u sezoni 2001/2002, kada je nesretno eliminisan u prvom kolu od turskog predstavnika.

Pored uspjeha seniorskog tima, rame uz rame s njima, velike uspjehe i brojne trofeje osvojile su naše mlađe selekcije. Juniori Kluba u nekoliko navrata bili su najbolja ekipa u bivšoj državi, a višestruki su šampioni Bosne i Hercegovine. Posljednji put bili su prvaci države u sezoni 2003/2004.

Zapažen nastup naš podmladak je imao i van granica Bosne i Hercegovine. Na turnirima u Hrvatskoj, Francuskoj, Italiji, Mađarskoj…. podmladak «Čelika» je također napravio velike rezultate. Između ostalog plodovi našeg rada ogledaju se u činjenici da naša pionirska ekipa svake godine učestvuje na turnirima u Italiji i Francuskoj, čiji su organizatori prepoznali kvalitet  u omladinskim ekipama, te za svoje turnire redovno upućuju pozivnicu OKK «Čelika».

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE