Predstavljen najtačniji sat na svijetu

Predstavljen najtačniji sat na svijetu

607_20130823122925_yb_clock_2_2013_burrus_765e228d0097ce9163c717f0f218de694fb3015d_s40_c85

Američki naučnici predstavili su najtačniji sat na svijetu, čije su oscilacije toliko neznatne da je višestruko precizniji od satova koji se trenutno koriste za utvrđivanje standardnog vremena, javlja CNN. 

Uređaj neće stati na vaš zglob, čak niti na zid. Zbog laserske opreme i tehnologije nužne za takvu vrstu preciznosti, atomski sat i sve njegove komponente zauzimaju prostor veličine trpezarijskog stola.

Takav sat vam ne treba da biste stigli na vrijeme na posao, ali se može koristiti za naučna istraživanja i tehnološke napretke u područjima poput navigacijskih sistema, rekao je za CNN Andrew Ludlow, naučnik u američkom Nacionalnom institutu za standarde i tehnologiju. Radi se o atomskom satu napravljenom od elementa iterbija (Yb). „Otkucavanje tog remekdjela, neformalno nazvanog iterbijskim optičkim satom, ne varira više od jednog djelića u trilionu. Drugim riječima, ako bude nekog otklona u mjerenju jedne sekunde, dogodit će u 18. decimali“, kazao je Ludlow.

Postojeći standardi jedne sekunde mjere se satovima od cezija (Cs) čiji su otkloni svakih deset milijardi dijelova sekunde. „Iterbijski sat nam pokazuje novu, nevjerojatnu razinu stabilnosti mjerenja vremena. Kada bi radio sto miliona godina, dobio bi ili izgubio oko sekunde“, kazao je Ludlow, prenosi Hina.

federalna.ba

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE