Predstavljen program 25. međunarodne manifestacije “Zeničko proljeće”

Predstavljen program 25. međunarodne manifestacije “Zeničko proljeće”

Nakon dvije godine pauze zbog pandemije koronavirusa, 25. međunarodna manifestacija “Zeničko proljeće” bit će održana od 3. do 31. maja, najavio je na današnjoj pres-konferenciji u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica Zijad Imamović, jedan od selektora ovogodišnjeg programa.

Ovogodišnjamanifestacija bit će održana pod sloganom “Budimo odgovorni – klasikom do zdravlja”, a odabrani projekti koji će biti prikazani ove godine, napomenuo je, čine dosta “šarolik program”.

U programu je, najavio je Imamović, i “kiparska prezentacija povijesti Bosne i Hercegovine, jedna slikarska izložba, četiri pozorišne predstave, baletska predstava, osam koncerata klasične muzike te isto toliko promocija knjiga”.

– Pristigao nam je popriličan broj aplikacija pa smo se u jednom trenutku našli u nezgodnom položaju, zbog toga što su se javili aplikanti koji su na izvjestan način i ranijih godina učestovali na “Zeničkom proljeću”.

Međutim, ove smo godine odlučili da koncept bude malo drugačiji, barem što se tiče muzičke djelatnosti. Odlučili smo da se fokus stavi na klasičnu umjetničku muziku i općenito programe takvog sadržaja, a što je značilo da određeni broj projekata morao biti odbijen. Zato što se radilo o programima koji su uglavnom bili retrospektivne prirode pa se nisu uklapali u novu koncepciju – objasnio je Imamović.

Nada se da će takav koncept i ostati, jer taj grad ima osnovnu i srednju muzičku školu pa “imaju obavezu da budžetska sredstva koristimo za pružanje prilike tim mladim ljudima, mladim muzičarima, da nastupaju i da pokažu ono što znaju”.

– Slogan ovogodišnjeg “Zeničkog proljeća” je, otprilike, vezan za ono što smo zadnje dvije godine slušali i što je, mislim, mnoge ljude bacalo u depresiju. A to je: Budimo odgovorni! Dakle, ljekovito je slušati klasiku; ljekovito je baviti se umjetnošću i siguran sam da to poboljšava imunitet svih nas, ukoliko odaberemo da konzumiramo one sadržaje koji su dokazano i provjerljivo kvalitetni.

Sa ovim programom i takvim pristupom možemo ravnopravno nastupiti i negdje u Evropi te prikazati ono što ovaj grad ima. Važno nam je bilo da odaberemo projekte koji imaju potencijal saradnje s drugim gradovima – podvukao je Imamović.

Komisiju za selekciju programa, osim Imamovića, koji je predstavljao Gradsku upravu Grada Zenica, činili su i Emina Berbić, profesorica Srednje muzičke škole Zenica te direktor BNP-a Miroljub Mijatović.

Društvo likovnih akademskih umjetnika Zenice (DLAUZ), sa izložbom u foajeu BNP-a u okviru 51. aprilskog salona koja će biti otvorena 3. maja, prvi će se predstaviti u okviru ovogodišnje manifestacije.

– Mi smo i protekle dvije godine, neovisno o “Zeničkom proljeću”, uspijevali da održimo Salon. Okupio sam 13 autora, među kojima ima i dosta mladih koje sam angažirao.

Imamo dvije gošće, jedna je iz Sarajeva, Lejla Čehajić, a druga iz Zagreba, to je Jadranka Ivanić Jaja – najavio je predsjednik DLAUZ Miroslav Šetka.

Kustos je također iz Zagreba pa je ovo i prilika da se “Zenica plasira i šire, a ne samo lokalno”. Iz istog su razloga, napomenuo je Šetka, početkom ove godine, izložbu sa 50. aprilskog salona prenijeli u tuzlanski BKC, a trenutno se ta izložba nalazi u Visokom.

Najavio je kako će 16. maja biti predstavljena i u sarajevskom Collegiumu Artisticumu, zajedno s ovogodišnjom izložbom, u okviru 51. aprilskog salona.

Direktor BNP-a Miroljub Mijatović napomenuo je kako su dosadašnja “Zenička proljeća” održavana od “polovine marta do polovine aprila” pa su i planovi BNP-a “davali prioritet” toj manifestaciji.

– BNP će, kao i na prethodnim manifestacijama, širom otvoriti svoja vrata za 10 programa, koji će se održavati u BNP-u. Od tih 10 programa, u pitanju su četiri pozorišne predstave, od kojih su dvije premijere BNP-a Zenica.

U pitanju je predstava Omladinske, dječije i lutkarske scene, “Oslobodite umjetnike”, koju s našom mladom ekipom radi reditelj iz Holandije Nik Teunisen. Druga premijera je predstava za odrasle, “Tri dana”, koju režira naša gošća Tanja Miletić-Oručević, a po dramskom tekstu Romana Sikore iz Češke – istakao je Mijatović.

Gostujuće predstave su “Hamlet”, Narodnog pozorišta Tuzla i u režiji Zlatka Pakovića te lutkarska predstava “Mala noćna priča”, Pozorišta mladih Sarajevo, u režiji Darka Kovačovskog. Zenički Ars Studio predsatvit će se baletskom predstavom “Zid 1. – sjećanja”.

Ostalih pet programa u BNP-u su koncerti, koji se, napomenuo je Mijatović, neće održavati samo na Velikoj sceni, nego će se koristiti i prostor foajea. Programi će biti održavani na šest lokacija u Gradu: BNP, Muzej Grada Zenica, Srednja muzička škola, Šoping centar “Džananović” i Crkva Svetog Ilije.

– U crkvi Sv. Ilije imat ćemo koncert Kamernog mješovitog hora “Lola” (15.05., u 19.00 sati), a u Šopingu, 21. maja, u 12.00 sati, imat ćemo koncert naših džezera. Tako da mislim da će i to biti zanimljiva stvar – najavio je Imamović.

Profesor Sanel Redžić, koji će za ovu priliku doći iz Njemačke, 5. maja u 19.00 sati, na Velikoj sceni BNP-a održat će koncert klasične gitare.

Fena

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica