Predstavljen projekat Networld namijenjen očuvanju kulturnog naslijeđa iz Prvog svjetskog rata

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

 

U organizaciji Stručne službe za razvoj i međunarodne projekte Zeničko-dobojskog kantona u Muzeju Grada Zenice, dana 09.05.2018. godine, održana je konferencija za medije povodom predstavljanja projekta NETWORLD – NETWORKING IN PRESERVING THE FIRST WORLD WAR MULTICULTURAL HERITAGEIN THE DANUBE COUNTIRES  – „Umrežavanje u očuvanju višenacionalnog naslijeđa Prvog svjetskog rata podunavskih zemalja“, koji se implementira u okviru Programa transnacionalne saradnje Interreg Dunav 2014-2020.

 

Projekat NETWORLD ima za cilj primjenu sistemskog pristupa pri upravljanju i korištenju resursa i kulturnog naslijeđa iz Prvog svjetskog rata na područjima dunavskih zemalja, kombinovanja ovog naslijeđa sa održivim kulturalnim turizmom, izradi kulturalne i turističke strategije, alata, turističkih ruta i usluga. Implementacija Projekta započeta je u januaru 2017. godine i trajat će ukupno 30 mjeseci. Vodeći partner u projektu je Razvojni centar doline Soča, Slovenija. Projekat NETWORLD će omogućiti zajednički i integrisan pristup u očuvanju kulturnog naslijeđa Prvog svjetskog rata dunavskih zemalja, u kojem učestvuje četrnaest projektnih partnera i deset pridruženih strateških partnera iz devet zemalja koje pripadaju dunavskoj regiji. Ispred BiH u projektu učestvujuStručna služba za razvoj i međunarodne projekte Zeničko-dobojskog kantona i Ekonomski fakultet Sarajevo.

 

Projekat će omogućiti dokumentovanje kulturnog naslijeđa, poboljšanje očuvanja istog uoči obilježavanja stogodišnjice od završetka Prvog svjetskog rata. Cilj konferencije za medije bio je predstaviti projekat kao i povećanje interesa i znanja javnosti za učešće u budućim aktivnostima projekta i očuvanja kulturnog naslijeđa. Konferenciju je otvorio gosp.Emir Bihorac, koordinator projekta NETWORLD ispred Stručne službe za razvoj i međunarodne projekte Zeničko-dobojskog kantona. Predstavljajući projektne ciljeve i aktivnosti, koordinator projekta je naglasio značaj ovakvog projekta i njegov doprinos u očuvanju kulturno-historijskog naslijeđa Prvog svjetskog rata u Bosni i Hercegovini.

 

O Prvom svjetskom ratu u BiH, kao i o značaju očuvanja kulturno-historijskog naslijeđa govorio je i profesor historije gosp.Jasmin Mandžukić.

 

Ispred Muzeja Grada Zenice, prisutnima se također obratio gosp.Adnandin Jašarević, direktor Muzeja koji je govorio o dešavanjimau gradu Zenica za vrijeme Prvog svjetskog rata.

 

Očekuje se da će aktivnosti projekta NETWORLD kreirati raznovrsne i kvalitetne turističke rute, koje biunaprijedile iskustva posjetioca i lokacija od značaja za period Prvog svjetskog rata. Također, projekat promoviše ideju zajedničke prošlosti putem poboljšanja institucionalnih kapaciteta za promociju naslijeđa Prvog svjetskog rata. Ovom konferencijom nadamo se da će se dalje razvijati planovi upravljanjakulturnim naslijeđem, koji će biti uključeni u razvoj kulturnog turizma u BiH, kao i cijeloj regiji.