Portal 072info

Predstavljeni projekti javno-privatnog partnerstva u ZDK-u: Lakše do investicija

Projekti investicionih mogućnosti Zeničko-dobojskog kantona po modelu javno-privatnog partnerstva predstavljeni su u sjedištu Kantona. Riječ je o kompleksnom poduhvatu koji podrazumijeva 39 potencijalnih projekata za period 2017-2019. godina, ukupne vrijednosti 194,3 miliona maraka. Projekti su predstavljeni u katalogu koji, osim našeg, sadrži prevode na engleski i njemački jezik.

Paradoksi

Osnova za implementaciju projekata je Zakon o javno-privatnom partnerstvu koji je Skupština ZDK-a usvojila sredinom prošle godine, a po uzoru na zemlje Evropske unije. Zakon daje potpunu slobodu lokalnim zajednicama te maksimalno pojednostavljuje proceduru.

– Zeničko-dobojski kanton kontinuirano radi na provođenju brojnih reformskih aktivnosti kako bi se poboljšalo ekonomsko stanje i osnažio proces evropskih integracija. Javno-privatno partnerstvo se u posljednje vrijeme često spominje u medijskim i političkim krugovima u Bosni i Hercegovini. Međutim, svi smo svjedoci svojevrsnog paradoksa JPP-a. I pored političke podrške koju koncept javno-privatnog partnerstva uživa u svim sredinama, te toga da na kantonalnom nivou egzistiraju propisi koji regulišu ovu oblast, danas na teritoriji čitave BiH imamo vrlo malo formalno registriranih ugovora o JPP-u, odnosno primjeni takvih projekata, kazao je Miralem Galijašević, premijer ZDK-a.

Dodao je da je iskustvo Kantona nakon donošenja prvog zakona o JPP-u 2013. godine, odnosno napori na njegovoj provedbi, pokazalo da će integracija modela u praksi javnog sektora ZDK-a biti kompleksan poduhvat koji će zahtijevati puno više pažnje. Stoga su, veli, u 2015. odlučili da u potpunosti revidiraju pristup definisanju i primjeni modela JPP-a.

– Kroz saradnju sa Projektom unapređenja lokalnog razvoja (GOLD), finansiranim od Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) i Švedske međunarodne agencije za razvoj i saradnju (SIDA), Zeničko-dobojski kanton je u ljeto 2016. donio novi zakon o javno-privatnom partnerstvu. Zakonski okvir za JPP smo kompletirali u saradnji sa USAID-ovim Projektom jačanja institucija vlasti i procesa u BiH (SGIP), donošenjem Uredbe o identifikaciji, pripremi, ugovaranju i praćenju implementacije projekta JPP u martu ove godine, istakao je Galijašević, te zahvalio na podršci USAID-u i Ambasadi SAD-a u BiH.

image

Prezentacija javno privatnog partnerstva u ZDK/Muhamed Tunović

Katalog koji je predstavljen sastoji se od 39 potencijalnih projekata koje je identifikovalo deset javnih tijela iz ZDK-a. Većina projekata je predložena iz lokalnih javnih tijela i usmjerena na unapređenje lokalne komunalne infrastrukture, puteva, tržnica, na upravljanje otpadom, grijanje i rasvjetu. Projekti predloženi sa kantonalnog nivoa su oni iz oblasti javnog zdravstva. Projekti Kantonalne bolnice Zenica – Interventna kardiologija, Operativni blok, Objekat nuklearne medicine, Gamma nož i Dogradnja stacionarnog dijela glavne zgrade KBZ-a – blok IV, I i VII, potom oni energetske učinkovitosti osnovnih i srednjih škola, te zaštite od poplava. Ukupna procijenjena vrijednost svih njih je 194,3 miliona KM, što je više od polovine godišnjeg budžeta Kantona. Cilj ZDK-a je da se što kvalitetnije pripremi projektna dokumentacija i da se krene u narednu fazu – odabira partnera i ugovaranja.

Bolji rezultati

– Nijedna zemlja, društvo ili ekonomija ne može se razvijati samo naporima javnog ili samo naporima privatnog sektora, jer oba imaju specifičnu ulogu, prednosti i ograničenja. Javno-privatno partnerstvo je prostor koji omogućava brže i bolje rezultate, jer uvažava te različitosti i transformiše ih u konkurentne prednosti. Izazov je prepoznati te različitosti i usmjeriti ih da, kroz pravičan i transparentan zakonski okvir, djeluju u interesu građana, zaključio je Galijašević.

Oslobodjenje.ba

Podijelite članak

Počitajte još

Strahovito nevrijeme pogodilo dijelove Balkana, grom ubio ženu, led zabijelio sve (VIDEO)

Redakcija

Ronaldo ima novi imidž: Dobio pet miliona lajkova za samo sat vremena

Redakcija

Bh. pjevač ulazi u politiku, evo gdje vodi sugrađane ako pobijedi

Redakcija

Bicikl više nije siguran ni u kući

072info

Novalić rekao da se riješio Zorana Blagojevića, a bio s njim u Tuzli

Redakcija

Barcelona za Pjanića Juventusu daje svog velikog talenta

072info

Covid-19: Prva zemlja sa više od 100 hiljada mrtvih

Redakcija

Dočekali smo skupa 65 sretnih Bajrama

072info

I Saša Popović dobio 100 eura “pomoći” od države Srbije

072info

Da li ste znali: Otkrivamo ko je razvio ideju socijalne distance 2006. godine

Redakcija

Nakon dva mjeseca: Uprkos riziku, mladi okupirali diskoteke

072info

Radnicima u BiH smanjili plaće i do 700 KM, nude im rad “nacrno”

072info

Novo popuštanje mjera u BiH: Promjene od sutra

Redakcija

Stravična nesreća kod Srebrenika: Poginule dvije osobe

Redakcija

Mehmedović: U SDA se domogli pozicija oni koji nisu tu zbog ideje, već zbog ličnog interesa

Redakcija

Istraživanja / Pandemija pokazala koliko su važni: Njegovatelji moraju biti bolje plaćeni

Redakcija

Prevrnuo se šleper, povrijeđen vozač (FOTO)

Redakcija

Almedin Šišić: Bakir, heroj naše mladosti

072info

Požar na benzinskoj pumpi

Redakcija

Problem broj jedan u svakoj vezi

072info