Portal 072info

Predstavnica EIB-a Sandrin Frišija: BiH ove godine očekuje pad BDP-a od tri posto

001
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Predstavnica Ureda Evropske investicione banke (EIB) za Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru Sandrin Frišija (Sandrine Friscia) u intervjuu za „Avaz“ govorila je o stanju bh. ekonomije, investicijama i aktivnim projektima, kao i o zajmovima za mala i srednja preduzeća u BiH. 

Brojni projekti

Koliko je EIB do sada investirao u BiH?

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

– Od 1977. godine do danas EIB je za BiH izdvojio 2,7 milijardi eura, koje su najvećim dijelom investirane u transportni sektor (44 posto) i mala i srednja preduzeća. Tokom više od 40 godina naše posvećene podrške finansirali smo 52 projekta i time doprinijeli razvoju vitalne infrastrukture i nacionalne ekonomije.

Uložili smo u izgradnju desetine kilometara novih, modernih, sigurnih i efikasnih puteva, omogućili bolju medicinsku uslugu građanima Banje Luke, podržali 82.500 radnih mjesta i doprinijeli povećanju spremnosti BiH za slučajeve poplava i prirodnih katastrofa.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Kao i skoro svaka međunarodna finansijska institucija u svijetu, i EIB radi procjene tržišta. Šta to govore posljednji podaci o ekonomiji BiH, a posebno u okviru pandemije koronavirusa?

– Očekuje se da će projektirani rast BDP-a za 2020. pasti za otprilike 3 posto. I stopa nezaposlenosti i nivo stranih direktnih investicija bi se mogli pogoršati, s obzirom na to da su ti pokazatelji bili nepovoljni i prije krize. EIB je nedavno donio finansijski paket za zapadni Balkan u iznosu od 1,7 milijardi eura za borbu protiv posljedica oboljenja COVID-19, koji je namijenjen nadomještavanju najhitnijih nedostataka i gubitaka u zdravstvenom i privatnom sektoru. 

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Medicinska njega

Brojni su projekti koje EIB finansira u BiH. Možete li nam najaviti neke nove projekte oko kojih bi trebali biti postignuti sporazumi u narednom periodu? – Investirali smo 650 miliona eura u izgradnju autoputa na Koridoru 5C. Ovo je naš najambiciozniji projekt u BiH koji je u velikoj mjeri doprinio sigurnosti na putu, boljoj trgovinskoj razmjeni, ekonomskom napretku i regionalnim integracijama.  

Realiziran je u saradnji s Investicionim okvirom za zapadni Balkan (WBIF), koji predstavlja inicijativu EU. EIB će nastaviti da ulaže i u reformu zdravstvenog sektora kako bi se stvorili uvjeti za uspostavljanje moderne, vrhunske medicinske njege dostupne svima.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Naš cilj je da podignemo spremnost BiH za slučajeve vanrednih stanja i prirodnih katastrofa. U tom smislu EIB je podržao obnovu sistema za zaštitu od poplava duž rijeke Save u okviru svoje inicijative za jačanje ekonomske otpornosti.

Podrška malim i srednjim preduzećima

Nedavno su potpisani zajmovi za mala i srednja preduzeća u sklopu paketa mjera EIB-a za oporavak od pandemije. Možete li nam nešto više reći o ovom projektu? 

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

– Do ovog trenutka EIB je investirao 755 miliona eura u bosanska mala i srednja preduzeća (MSP), kao i preduzeća srednje tržišne kapitalizacije, čime je očuvano više od 82.500 radnih mjesta. U aprilu ove godine potpisali smo zajam za MSP, vrijedan 10 miliona eura s „Raiffeisen Leasing BiH“.

U avgustu je potpisan i novi garancijski ugovor s „Raiffeisen bankom“ od 12 miliona eura u okviru paketa pomoći za oporavak od oboljenja COVID-19. Ovaj ugovor će malim i srednjim preduzećima u BiH omogućiti da dobiju kredite pod povoljnim uvjetima i ubrzati ekonomski oporavak.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Avaz

Podijelite članak
  • 2
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Zapratite nas na FB! (PROMO)