Predstavnice Nizozemske u razgovoru s Izetbegovićem izrazile punu podršku euroatlantskom putu BiH

bakir
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović održao je danas online sastanak sa predsjednicom Predstavničkog doma Parlamenta Kraljevine Nizozemske Verom Bergkamp i predsjednicom Komiteta za vanjske poslove Predstavničkog doma Attjom Kuiken, koje su istaknule punu podršku teritorijalnom integritetu i suverenitetu BiH, te njenom euroatlantskom putu.

Podrška na putu ka EU i NATO-u

One su podsjetile da je Parlament Nizozemske u novembru prošle godine usvojio inicijativu u kojoj se od Vlade traži da od partnera u Evropskoj uniji traže sankcije protiv odgovornih za napad na ustavnopravni poredak Bosne i Hercegovine i za negiranje genocida u Srebrenici, saopćeno je iz Kabineta zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bakira Izetbegovića.

Izetbegović je zahvalio sagovornicama na interesovanju Nizozemske za dešavanja u BiH, te na jasnom stavu po pitanju potrebe rješavanja uzroka aktuelne krize. Od Nizozemske je zatražio snažniju podršku inteziviranju puta BiH ka članstvu u Evropskoj uniji i NATO-u.

Posebna tema je bila ruska invazija

Posebna pažnja posvećena je invaziji Rusije na Ukrajinu, te njenim mogućim implikacijama na BiH i Evropsku uniju. Zajednički je istaknuta važnost jedinstvenog odgovora na novu krizu i preveniranja dalje destabilizacije prilika, naročito na prostoru zapadnog Balkana.

Za kraj marta je najavljena posjeta članova Komiteta za vanjske poslove Predstavničkog doma Parlamenta Nizozemske Bosni i Hercegovini.