Predstavnici boraca traže da se izmjene Zakona o demobilisanim borcima usvoje do kraja oktobra

8d5e25546ce30afb8306d16fab7a3ca7
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
Preuzimanje tekstova dozvoljeno uz obavezno navođenje i linkanje izvora “072info”.

Na današnjem sastanku predstavnika Federalnog ministarstva za boračka pitanja, kantonalnih ministara za boračka pitanja, koordinacije boračkih udruženja koji je održan u Sarajevu razgovarano je o izmjenama i dopunama više boračkih zakona.

Prema riječima Mirze Terze, pomoćnika federalnog ministra za pitanja boraca dogovoreno je da se usaglašeni tekst o izmjenama i dopunama Zakona o demobilisanim borcima uputi kantonalnim ministarstvima kako bi mogli dati svoje konačno mišljenje.

– Mi smo formirali komisije za izmjene i dopune svih boračkih zakona i ovo po nama traje izuzetno dugo. Zatražili smo da se Zakon o demobilisanim borcima vrati kantonalnim ministrima za boračka pitanja, da daju svoje primjedbe, sugestije, ako ih imaju i da to ne traje duže od deset dana. I, da se do kraja septembra Vlada FBiH očituje o zakonu i ostalim zakonima, a potom do kraja oktobra ti zakoni da se nađu u parlamentarnoj proceduri i da budu usvojeni. To zahtijevamo i želimo u ovom trenutku – poručio je Aljo Bošnjaković, predsjednik Koordinacije boračkih udruženja Armije RBiH.

Edin Aganović, ministar za boračka pitanja Bosansko-podrinjskog kantona Goražde je kazao da izmjene Zakona o demobilisanim borcima uvodi u prava na federalnom nivou borce-povratnike u RS i Brčko distrikt, te supruge umrlih boraca.

Inače, inicijator današnjeg sastanka bio je Oliver Soldo, ministar za boračka pitanja Hercegovačko-neretvanskog kantona koji je kazao da se itekako osjeti odlazak federalnog ministra Salke Bukvarevića naglasivši da su za njegova života sastanci predstavnika boračke populacije bili češći, da je boračka problematika bila u fokusu.

Inače, na današnjem sastanku je pored Zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica, razgovarano i o Zakonu o posebnim pravima dobitnika ratnih priznanja i odlikovanja i članova njihovih porodica.