Predstavnici OHR-a posjetili MUP ZDK

U radnoj posjeti Ministarstvu unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona boravili su Eric Frejabue, pravni savjetnik pri Delegaciji Evropske unije u Bosni i Hercegovini, te Dijana Šatara i Senad Zlatar, predstavnici Ureda Visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini (OHR).

Tokom sastanka sa Rifatom Delićem, ministrom Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, i Aidom Mujić, sekretarom Ministarstva, bilo je govora o izmjenama i dopunama Zakona o policijskim službenicima Zeničko-dobojskog kantona.

Predstavnici Ureda Visokog predstavnika su podržali predloženi tekst Zakona, ali su se detaljnije osvrnuli na dio zakona koji se odnosi na propisane uslove i kriterije za izbor policijskog komesara. Zeničko-dobojski kanton je trenutno jedini kanton u Federaciji Bosne i Hercegovine u kome, u skladu sa važećim Zakonom, kandidati za izbor na poziciju policijskog komesara trebaju imati najmanje čin „samostalni inspektor“, što bi, po mišljenju predstavnika međunarodne zajednice, u odgovarajućoj zakonodavnoj proceduri u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona, trebalo biti usaglašeno sa ostalim kantonima.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE