Predstavnici ultraradikalnih Jevreja se sastali sa palestinskim liderima: Mi smo palestinski Jevreji

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Skupina Jevreja koji pripadaju ultraortodoksnoj i anticionističkoj skupini Neturei Karta stigla je u ponedjeljak u Jenin kako bi posjetila izbjeglički kamp. Odsjeli su u kući višeg lidera Palestinskog islamskog džihada (PIJ) u Judeji i Samariji, Bassama al-Saadija

Osim toga, delegacija iz Neturei Karta sastala se sa generalnim sekretarom stranke Fatah, Ata Abu Ramilom i šefom PIJ-a, Maherom al-Akhrasom.

Poslanstvo se također sastalo s al-Saadijevom suprugom i razgovaralo o “njegovoj postojanosti unatoč okupacijskim operacijama”. Rekli su da je posjet kampu simbol odbijanja izraelske okupacije.

ČITAJ JOŠ:  BiH ponovo na spisku najzagađenijih

Jedan od članova grupe izjavio je da “mi smo palestinski Jevreji, želimo živjeti pod palestinskom zastavom, a ne pod izraelskom, u jednoj zemlji koja je palestinska država. Prije stotina godina i prije početka okupacije, živjeli smo zajedno u Starom Gradu Jeruzalema i nije bilo razlike između Jevreja i muslimana.Svi smo došli od jednog oca, Abrahama, i živjeli smo sretno zajedno”.

“Kasnije su došli cionisti i stvorili pritisak da nas razdvoje, ali mi smo to [odbili]. Želimo mir, a ne rasistički izraelski zakon, koji je prijetnja životima Jevrejima i muslimana. Bez obzira koliko vremena prođe, nastavit ćemo se držati naših snova i zajedničkih ciljeva. Želimo Palestinu s njezinim glavnim gradom Jeruzalemom i Palestinskom upravom kako bismo mogli živjeti sretno”, poručile su vođe Neturei Karta.

ČITAJ JOŠ:  SKANDALOZAN SNIMAK: Izraleski vojnici privode palestinsku djecu, reagirali aktivisti za ljudska prava

Abu Ramila opisao je posjet grupe gradu, rekavši da su “ušli mašući palestinskim zastavama, noseći poruku (podrške) [nama], protiveći se okupaciji i aneksiji i podržavajući palestinsku državu”. Abu Ramila je pozvao skupinu da nastavi borbu i razotkrije zločine okupacije, kako unutar izraelske jevrejske zajednice tako i širom svijeta.

Klix

GODISNJICA
MARKETING