Predstavnički dom izglasao: Mjesna zajednica Varda u Zenici se izdavaja iz Briznika 

Predstavnički dom Federalnog parlamenta izglasao je izmjene Zakona o utvrđivanju naseljenih mjesta i izmjenama u nazivima naseljenih mjesta u određenim općinama, čiji je inicijator Gradsko vijeće Zenica, a službeni predlagač Parlamentu također Federalna vlada.

Za ovaj zakon je glasalo 60 zastupnika, a je bio suzdržan.

Tim zakonom, kako je predloženo, treba administrativno utvrditi novu zasebnu mjesnu zajednicu Varda na zeničkom području. Predloženi način za to je da postojeće naselje Varda bude administrativno izdvojeno iz sadašnje mjesne zajednice Briznik te ustanovljeno kao zasebna lokalna sredina i kao takvo upisano u registar naseljenih mjesta.

Službeno je navedenu inicijativu pokrenulo Gradsko vijeće Zenica decembra 2016. godine nakon što su to tražili stanovnici naselja Varda kao sadašnjeg dijela mjesne zajednice Briznik. Tražili su i formiranje posebnog biračkog mjesta za glasanje na izborima. Rješavanje pitanja glasačkog mjesta, kao i drugih važnih pitanja (prijava mjesta rođenja, sklapanje braka, smrti, prebivališta-adrese), uvjetovano je rješavanjem statusa naseljenog mjesta, navedeno je.

Avaz