alkohol decembar2020 mna
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
Kurbani 2021

Preduzeće „Elektroprivrede Republike Srpske“ (ERS) raspisalo je jučer tender za godišnju nabavku robe za potrebe restorana ERS u Trebinju i kafe kuhinje u Banjoj Luci, a među mesom, ribom, sirevima, salatama, sokovima i čajevima „sakrilo“ se i 1.996 boca alkoholnih pića, od viskija do piva. 

Nakon pitanja portala CAPITAL koji je razlog nabavke stotina boca alkohola u ERS-u su rekli da je sve greška i da će ispraviti tender.

U ERS su procijenili da im u matičnoj kompaniji treba hljeba i peciva u vrijednosti 6.000 KM, ribe u vrijednosti 8.000 KM, mesa i suhomesnatih proizvoda u vrijednosti 19.000 KM, mliječnih proizvoda i jaja u vrijednosti do 11.000 KM i isto toliko voća i povrća.

Pored toga, kolonijalna roba procijenjena je na 23.000 KM, dok najviše novca planiraju da izdvoje za piće i napitke, i to čak 60.000 KM.

Sve ovo su cijene bez PDV-a, pa kada se uračuna porez, jelo i piće za Matično preduzeće ERS koštaće ukupno 161.460 maraka.

Alkohol je česta stavka među nabavkama roba u preduzećima ERS, o čemu su mediji i ranije pisali, a na spisku je i matične kompanije kojom rukovodi Luka Petrović.

U Trebinju najviše planiraju da popiju bijelog vina, i to 380 boca, dok crvenog naručuju nešto manje – 300 boca od 0,75 litara.

Nakon vina, u ERS se najviše konzumira rakija, pa se kupuje 140 komada viljamovke od 0,70 litara i dodatno 60 litara lozovače.

Imaće na raspolaganju i viski, ukupno 200 boca od po 0,70 litara, i to „Chivas Regal 12“, „Johnnie Walker – Red Label“ i „Ballantine`s“.

Pivo se manje konzumira, pa je naručeno svega 100 flašica od 0,33 litra, kao i Jegermeister kojih će imati 10 komada od 0,70 litara, koliko i gorkog lista. Međutim, tu je i 60 boca travarice iz podruma manastira Tvrdoš.

Sav navedeni alkohol namijenjen je za poslovne prostorije u Trebinju, dok se za kancelarije u Banja Luci naručuju dodatne količine vina, piva, rakije, viskija… uz sokove i kafe.

Sve skupa, u Matičnom preduzeću ERS planiraju da popiju 1.596 boca viskija, rakije, vina i drugih alkoholnih pića i 400 boca piva.

Portal CAPITAL je uputio u ERS pitanje koji je razlog nabavke stotina boca alkohola za potrebe Matičnog preduzeća i ko ima pravo na konzumaciju alkohola tokom radnog vremena i za koje potrebe za ta vrsta pića koristi?

Nakon što smo zatražili odgovor u ERS-u “provjeravali” nabavke te utvrdili da je “sve greška”.

“MH „Elektroprivreda Republike Srpske“, Matično preduzeće Trebinje nije planirala nabavku alkoholnih pića u tekućoj godini. Naime  u javnom pozivu za nabavku restoranskih usluga, objavljenom juče (31. maja 2021. godine) zbog tehničke greške objavljena je pogrešna specifikacija.  Već danas 1. juna. 2021. godine izvršena je ispravka uočene tehničke greške. Zaposleni u toku radnog vremena i u prostorijama preduzeća nemaju pravo na konzumaciju alokoholnih pića. Alkohol se služi u izuzetnim prilikama (radni ručak sa investitorima, delegacijama iz inostranstva…)”, istakli su u Matičnom preduzeću.

Do momenta objave teksta ispravke još nije bilo na Portalu javnih nabavki BiH.