Pregovarač NES-a u ZDK o navodima Galijaševića: Ostajemo pri potpisanom

Pregovarač NES-a u ZDK o navodima Galijaševića: Ostajemo pri potpisanom

U Zeničko-dobojskom kantonu jučer je predstavljena nova većina za ovaj kanton koju neće činiti SDA.

Dogovor je napravljen između BHI-KF, SDP-a BiH, DF-a, Naša stranka, NiP i jedne zastupnice NES-a. Ono što je interesantno da NES ima dva zastupnika Ramu Isaka i Alminu Sivac, pa je ta informacija stvorila dodatnu konfuziju među građanima.

Tim povodom smo kontaktirali Hašima Mujanovića, gradonačelnika Zavidovića i pregovarača NES-a za formiranje vlasti. On je demantovao navode da je Ramo Isak napustio stranku te rekao da se vode razgovori s njim kako bi se i on priključio novoj većini. Kako je naveo, najveći problem su lični animoziteti Rame Isaka i gradonačelnika Zenice Fuada Kasumovića. 

“Sve je stabilno”

– Mi smo ušli u taj sporazum sa dva mandata, to su Almina Sivić i Ramo Isak. Mi smo prihvaćeni u tom kapacitetu sa dvije ruke, a određeni animoziteti, čiji smo bili svjedoci, između Isaka i Kasumovića, su na ličnoj osnovi i nikako to ne treba vezivati za mandat, ni koalicioni sporazum. Očekujemo da u narednom periodu popraviti to stanje. Politika je kompromis, a ne lične sujete i antagonizmi – poručio je Mujanović za portal “Avaza”.

Pojasnio je da je on imenovan kao pregovarač od Predsjedništva NES-a i da je završio svoj dio posla, a da sada predstoje razgovori i sa predsjednikom Regionalnog odbora NES-a Ramom Isakom.

– Vjerujem da će on iskazati kooperativnost i poštivanje stavova centrale stranke i da tu neće biti problema, tako da mogu očekivati da će Ramo Isak bude 19. ruka – dodao je Mujanović za “Avaz”.

Demantovao je navode pojedinih medija da je Ramo Isak napustio NES te kazao da je danas vodio razgovor s njim i drugim funkcionerima NES-a.

– Sve je stabilno, nema nikakvih problema, niti potrebe, ja sam samo tu u funkciji pregovarača, a nikako da ugrozim njegovo mjesto predsjednika Regionalnog odbora NES-a,

“Poštujemo potpisano”

Na navode Miralema Galijaševića, predsjednika Kantonalnog odbora SDA ZDK, da će obaviti razgovore sa starim partnerima o formiranju većine, među kojima je i NES, Hašim Mujanović je rekao da oni ostaju pri sporazumu koji su jučer potpisali.

– Mi imamo potpisan sporazum takozvane Osmorke i to je za nas zvanični stav, to je dogovoreno na nivou centrala stranaka. Dok god budu drugi poštovali taj dogovor i mi smo u obavezi da to poštujemo. Naravno, očekujem i da drugi politički subjekti pokušaju napraviti većinu sa nekim strankama, što nikako ne mora biti NES. Ono što mogu sa sigurnošću reći da ono što smo mi jučer govorili na konferenciji za medije je to da imamo 18 potpisa za formiranje nove Vlade ZDK – zaključio je Mujanović za “Avaz”.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica