Pregovori doživjeli neuspjeh: Ništa od povećanja penzija

Pregovori Vlade Federacije i predstavnika penzionera u FBiH doživjeli su neuspjeh, a rezultat toga je da je oko 400.000 penzionera ostalo bez zakonom garantiranog usklađivanja, tačnije od povećanja penzija.

Zakonska obaveza

Predsjednik Saveza udruženja penzionera u FBiH Redžo Mehić za „Avaz“ je kazao da je usklađivanje zakonska obaveza, i to svake godine od 15. aprila.

– To što je FBiH imala pad BDP-a ne umanjuje teško stanje u kojem se nalaze penzioneri. Dobili smo odbijenicu, a kako su oni definirali – zbog objektivnih okolnosti. Zakon je u većini dobar i ide naruku penzionerima, ali u tom zakonu ima dobrih, ali i loših odrednica. Od 2018. godine i od stupanja na snagu novog Zakona o PIO najniže penzije su rasle, sad je 382 KM i to je vrlo skromno – istakao je Mehić.

Dodao je da je prošle godine s pojavom pandemije sve dovedeno u pitanje.

– Kad nam je bilo najpotrebnije, a to je prošle i ove godine, mi nismo dobili pomoć Vlade FBiH. Nismo imali usklađivanje prošle godine. Usklađivanje ili povećanje penzija, kako ga popularno zovu, vrši se u odnosu na dva kriterija, a to je rast BDP-a i cijena troškova života. Zavod za statistiku FBiH kaže da je bila deflacija i tu se nismo mogli saglasiti s Vladom FBiH. Niko nas ne može uvjeriti da troškovi života nisu porasli u protekloj godini. Svjedoci smo rasta cijena – naglasio je Mehić.

Rast cijena

Prema njegovim riječima, cijene osnovnih životnih namirnica i lijekova su u prosjeku više za 20 do 25 posto.

– Međutim, Zavod računa prosjek i u to ubraja cijene i tehnike i drugih luksuznih stvari koje penzioneri ne kupuju. Nas interesiraju riža, brašno, ulje, mlijeko i lijekovi. Osakaćeni smo za povećanje, tražili smo da se nađe neka mogućnost, ali dobili smo odgovor da ćemo ponovo sjesti za sto polovinom maja. To su sve klimava obećanja – kazao je Mehić.

Dodao je da je na pregovorima s Vladom FBiH bilo riječi i o jednokratnoj pomoći.

– Susjedne zemlje su prošle godine već imale isplate prema penzionerima u obliku jednokratne novčane pomoći. Mi to nismo imali i izgleda da nećemo. Svi su davali novac penzionerima, a na ime povećanih troškova zbog kupovine lijekova. Za više od godinu pandemije penzioneri od Vlade FBiH nisu dobili niti jednu marku – pojasnio je Mehić.

Drastično veća smrtnost

– Zabrinuti smo, koronavirus je drastično povećao stopu smrtnosti među penzionerima. Koronavirus je pokazao nemoć i nefunkcionalnost zdravstvenog sistema. Zdravstvenim radnicima treba skinuti kapu, ali sistem ne funkcionira. Na ovaj način korona je povećala smrtnost i, prema zvaničnim podacima, prošle godine našeg članstva, popela se na 5,5 posto, što je do sada nezabilježeno – istakao je Mehić.

IZVORAvaz
Prethodni članakOvogodišnja ski-sezona oborila sve rekorde
Sljedeći članakSTRAVIČNA NESREĆA: Tri osobe poginule u prevrnutom BMW-u