AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Regija / Vijesti

Kokain u dolinu Neretve stiže preko Luke Ploče u kontejnerima banana. Upravo je taj narkolanac uspjela prekinuta PU dubrovačko-neretvanska čiji su radnici i u nedjelju na području Opuzenu zaplijenili oko 100 kilograma kokaina.

Kokain se nalazio u kontejneru punom banana, koji je čini se sasvim slučajno završio u skladištu jedne kompanije, koja se između ostalog bavi uvozom banana iz Južne Amerike.

Kako navode hrvatski mediji, riječ je o nastavku akcije u kojoj je krajem januara razbijen narkolanac u Metkoviću, kojom prilikom su uhapšene četiri osobe dok je petoosumnjičeni državljanin Italije od ranije bio u pritvoru. Tako dolazimo do bilansa od gotovo 250 kilograma kokaina, koliko se našlo u “kokainskim pošiljkama” na jugu Hrvatske, te osam osoba udruženih u zločinačku organizaciju.

​Tako su​ tokom dana u nedjelju uhapšene još tri muške osobe, iz Metkovića, Komina i Zagreba, pretražene su kuće, poslovni prostori i privredni objekti, koji se dovode u vezu s mogućom preprodajom kokaina. Dvojica uhapšenih su lučki radnici koji su “istovarali” i “otpremali” kokain koji je u Ploče stigao u kontejnerskoj pošiljci banana. Jesu li dokeri radili sami ili su imali “šefa” unutar luke, vrijeme će pokazati. Međutim, za pretpostaviti je da su uhapšeni krajem januara nižerangirani izvršitelji narkoposlova na terenu obezglavljeni, pa je tako kontejner s bananama završio u skladištu firme prije negoli je iz njega uzet kokain.

Za pretpostaviti je kako se ova inače uzorna porodična firma ne bi našla na ilegalnoj narkoruti preprodavača kokaina da nije bilo hapšenja krajem januara u Metkoviću, jer bi ga narkodileri već uzeli u Luci Ploče.

Podsjetimo, USKOK je do sada teretio četiri hrvatska državljanina, M.J., S.J., R.G., Z.E., te talijanskog državljanina da su u prošloj godini prokrijumčarili u kontejnerima iz Luke Ploče, a potom do Italije cestovnom rutom više od 146 kilograma kokaina prosječne čistoće veće od 70 posto. Svako je u navedenom “zločinačkom udruženju” imao tačno određenu ulogu i zadaću, što se najbolje moglo iščitati iz prisluškivanja razgovora i tajnih praćenja krijumčarske mreže.

Međutim, unatoč opsežnoj istrazi policija i USKOK još uvijek nisu uspjeli dokučiti otkuda, odnosno kojim kanalima je kokain stizao u Luku Ploče.