PREKINUT SAOBRAĆAJ, POKRENUTA KLIZIŠTA: Moguće proglašenje elementarne nepogode

Podijelite vijest

Obilne kišne padavine uzrokuju sve više problema na području općine Zenica. Rijeka Bosna izlila se na nekoliko lokacija, onemogućeno je odvijanje saobraćaja na izlazu iz Zenice, prema Babinu, kao iz Nemile prema Orahovici. Situaciju usložnjavaju brojna klizišta, zbog čega je održan štab civilne zaštite na kojem se razmatrala mogućnost proglašenja elementarne nepogode.

U selu Pridražići, mjesna zajednica Banlozi, klizište od subote prijeti brojnim mještanima. Kuće porodica Vahida Hasanbegovića i Indire Mujkanović, u neposrednoj su blizini. Strah je prisutan, a kako nema pomoći, ništa drugo im nije preostalo nego da se sami organizuju.

Uvedena su dežurstva, a stanje na terenu kontinuirano se prati. Nezadovoljni su odnosom nadležnih općinskih službi, od kojih je u nekoliko navrata tražena hitna intervencija i privremena sanacija klizišta. U Službi civilne zaštite situaciju na području općine Zenica ocjenjuju kao kritičnu.

Šef odsjeka za mjere zaštite i spasavanja, Jusuf Zaimović, kaže da se rijeka Bosna izlila na nekoliko lokacija, saobraćaj je u prekidu, a najava daljnjih padavina ne daje razloga za optimizam. Prekinut je saobraćaj prema Seocima, kao i od Nemile prema Orahovici, a sve je više prijava građana o pokretanju klizišta. Zaimović ističe da zbog cjelokupne situacije postoji mogućnost proglašenja elementarne nepogode. Ako se takva odluka donese civilna zaštita je spremna. Općinski štab civilne zaštite pratiće stanje na terenu, a dežurne ekipe biće u pripravnosti.

Za njih, kao i građane u ugroženim područjima, otežavajuća okolnost je najava meteorologa da se u narednim danima očekuju obilnije padavine i daljnji porast vodostaja rijeka.  

Rtvze.ba