Preko 60% prodavača planira ukidanje radnih mjesta od početka godine

Screenshot 4 77
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Svi su svjesni da je kupovina i potraga za novim automobilom postala pravi izazov u ovim vremenima, a ako ga i uspijete naručiti budite spremni za duge rokove isporuke i višestruka prolongiranja. Snabdijevanje je ozbiljno otežano nedostatkom poluprovodnika, elektronskih elemenata koji se široko koriste u našim automobilima, ali i zbog drugih faktora.

Proizvođači zbog zastoja u snabdijevanju poloprovodnicima ali i samim logističkim i transportnim zastojima moraju usporiti ili čak privremeno zaustaviti proizvodne linije. Prije nekoliko sedmica, Renault grupa je tako očekivala smanjenje proizvodnje za čak 500.000 vozila tokom cijele 2021. godine.

Na kraju lanca, to je dvostruka kazna za same prodavce automobila. Prvi problem je to što dobar dio njihove naknade zavisi o ostvarenoj prodaji i o provizijama, ali da bi imali proviziju, logičnom potrebne su isporuke. Francis Bartholomé, predsjednik Nacionalnog vijeća za automobilske profesije (CNPA) u Francuskoj, naglasio je da su “mnogi trgovci učinili ono što je bilo potrebno kako zaposlenici ne bi bili previše kažnjeni.”

Ali drugi problem za menadžere je taj što probijanje rokova isporuke pomjera i naplatu prodaje. Zbog toga su finansije kompanija nategnute, pa stoga počinju razmišljati o otpuštanju radnika.

Prema CNPA, 60% automobilskih dilera u Francuskoj moglo bi smanjiti broj radnih mjesta, počevši već od prvog tromjesečja 2022. godine. Procjena je rezultat “testova koji su upravo obavljeni s kompanijama”, rekao je Francis Bartholomé. Jasno, jednaka i slična situacija je i na ostalim tržištima u Evropi, pa je jasno da lančana reakcija uzrokovana pandemijom i pratećim nestašicama neće tako lako i brzo prestati.