Preko 70 radnika ostalo bez posla, dobili 500 KM otpremnine

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Uposlenicama privatne firme „Prevent“ iz Bužima, ovih dana uručeno je rješenje o otkazu. Riječ je o 29 stalnih uposlenica i 42 s ugovorom na određeno vrijeme, koje su ovu vijest primile s nevjericom.

Kažu da takvo što nisu očekivale, jer su ispunjavale normu i upravo radile na jednoj od narudžbi. Suočavajući se s činjenicom da su preko noći ostale na ulici, najteže je samohranim ženama, koje su prešle 50-tu godinu, a još uvijek nemaju ni godine ni radni staž, da bi ostvarile pravo na penziju.

Otpremnine, koje su dobile, a kreću se između 420 i 520 maraka, nedovoljne su, kažu, za jedan, a kamoli više mjeseci preživljavanja.

S druge strane, u saopćenju Prevent grupacije stoji kako je zatvaranje njihovog pogona u Bužimu bilo neophodno, zbog, kako navode, promijenjenih uvjeta na tržištu i negativnih ekonomskih pokazatelja.

“Uslijed posljedica inflacije, globalne ekonomske krize i promijenjenih uslova na tržištima gdje je Prevent Bužim najviše poslovao, a uz negativne ekonomske pokazatelje i stručne analize menadžment je bio primoran donijeti ovu tešku odluku o zatvaranja pogona, s tim da je naš fokus očuvanje radnih mjesta u stabilnim kompanijama Prevent Grupacije, koja zapošljava 3400 uposlenika”, ističu.

Navode da je tekstilna industrija u cijelom svijetu pogođena i to se odražava na mnoge kompanije u svijetu a samim tim i u Bosni i Hercegovini.

“Prevent Grupacija nije jedina kompanija u našoj državi koja je pogođena inflacijom i globalnom krizom, i koja je prisiljena na drastične korake. Prevent je kompanija koja u potpunosti poštuje zakone i propise, te će pružiti potpunu podršku uposlenicima kako bi što lakše prevazišli ovaj tranzicijski period.

Svi radnici će biti zbrinuti u skladu sa zakonima i propisima, te je procesu postupak isplate pripadajućih otpremnina i naknada”, navode u saopćenju, dodajući da će nastaviti da traže inovativne načine za prilagođavanje promenljivim ekonomskim uslovima kako bi ostala konkurentna i održiva organizacija.