Portal 072info

Preko granice ne možemo ni sa sendvičem!

Građani BiH nemaju pravo unijeti čak ni sendvič sa mesom ili mesnim prerađevinama u Hrvatsku, dok građani EU ove proizvode mogu unijeti u neograničenim količinama.

Ovo je, između ostalog, definisano mjerama carinskog nadzora koje sprovodi Carinska uprava Hrvatske nad putnicima koji putuju u ili iz tzv. trećih država, u koje spada i BiH.

Prije nekoliko dana javnost u BiH je bila šokirana postupkom hrvatskog carinika koji je trudnoj ženi na graničnom prelazu Gradiška oduzeo dva sendviča.

Na kraju se ispostavilo da je carinik samo poštovao zakon i propise, jer je u  odgovoru koji smo dobili iz Carinske uprave Ministarstva finansija Republike Hrvatske jasno navedeno da bilo kakve vrste mesa i proizvoda od mesa, zatim mlijeko i proizvode od mlijeka građani BiH ne mogu unijeti u Hrvatsku, odnosno u EU.

Isto tako nije dozvoljen  unos hrane za kućne ljubimce koja sadrži mlijeko ili meso, kao ni meda u saću.

Ove zabrane unosa pojedinih proizvoda se sprovode zbog opasnosti od unošenja zaraznih bolesti opasnih za životinje i ljude, a koje putnici mogu unijeti određenim proizvodima životinjskog porijekla.

Bh. građanima je dozvoljen unos mlijeka u prahu za dojenčad, posebne hrane za bebe, zatim neke vrste ribe.

U neograničenim količinama moguće je unijeti hljeb, kolače pod uslovom da ne sadrže vidljive  tragove mlijeka, keks, čokolade, konditorske proizvode, tjesteninu koja nije punjena ili pomiješana s mesom i ostale proizvode koji ne sadrže mlijeko i meso, a namijenjeni su za ishranu ljudi i adekvatno zapakovani.

Isto tako bh. građani mogu unijeti dva litra žestokog pića, četiri litra vina,

kilogram kafe, 16 litara piva, jednu šteku cigareta, jedan parfem od 50 mililitara, jedan buket cvijeća. Dozvoljen je unos i svježeg voća i povrća, osim krompira, u količini do pet kilograma, zatim lijekova za najviše mjesec dana uz potvrdu ljekara, kao i kućnog ljubimca uz veterinarski sertifikat.

Prevoznici koji često voze preko bh. granica kažu da se nerijetko dešava da kod putnika nađu proizvode koji se ne smiju prenositi preko granice, ali da se to uglavnom dešava zbog neznanje putnika.

Momčilo Sladoje, predsjednik Udruženja autoprevoznika RS i direktor “Centrotransa” Istočno Sarajevo, kazao je da putnici pokušavaju svašta unijeti prilikom prelaska granice, pa ima i trivijalnih stvari do nekih baš skupih.

“Mi smo skoro imali slučaj da se zagubila torba jednog putnika, zbog čega je on tražio odštetu od nas u vrijednosti od 3.000 KM, jer, kako je naveo, u torbi je imao neku markiranu odjeću”, kazao je Sladoje.

cazin.net

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box