1632407971 Stadion Rodjeni FK Velez 750x563 1
AUTOR: H.D.
DATUM: ruj 24, 2021 @ 7:10
KATEGORIJA: BiH / Sport
FIXGEHALT

Kao jedan od najuspješnijih bh. klubova u bivšoj državi Fudbalski klub Velež zapao je u probleme nakon prošlog rata, a u skoroj historiji prijetilo mu je i gašenje. Nakon vrtoglavog uspona kazna N/FSBiH prijeti da poništi sve dobro što je urađeno u mostarskom klubu.

Velež je jučer kažnjen sa 10.000KM novčane kazne, zabranom upotrebe stadiona na šest domaćih utakmica, oduzeta su im tri boda, a predsjednik Šemsudin Hasić suspendovan je na dvije godine, te mu je zabranjeno obavljanje bilo koje funkcije u bosanskohercegovačkom fudbalu.

Kazna koju je N/FSBiH izrekao u rekordnom roku mogla bi uništiti sve što je posljednjih godina urađeno na unapređenju fudbala u Mostaru, ali i cijeloj Bosni i Hercegovini.

Najviše čuđenja izazvala je kazna predsjedniku Veleža kojom se ukazuje na to da upravo on stoji iza incidenta koji se dogodio u utorak navečer na utakmici između Veleža i Borca.

Prvi čovjek Rođenih došao je na čelo kluba 2016. godine, kada je klub igrao u Prvoj ligi Federacije BiH i kada se nalazio u teškim finansijskim problemima.

Dugotrajnim i mukotrpnim radom nekoliko sezona nakon toga, Velež, jedan od najomiljenijih klubova u Bosni i Hercegovini, vratio se u Premijer ligu, koliko toliko finansijski postao stabilan, te napredovao na svim mogućim poljima fudbalske igre.

Prošli su Rođeni i “sito i rešeto” do trenutka dolaska Hasića na kormilo tima, a upravo Hasić je počeo vraćati mostarski tim na staze stare slave. Ne tako davno, prije dva mjeseca kada je na Grbavici pao veliki AEK, činilo se da su Rođeni krenuli na šampionski put, na stoti rođendan kluba, ali sve je to sada pod velikim znakom pitanja.

Velež je pod vodstvom Hasića još uvijek u izgradnji jednog od najmodernijih stadiona u BiH i planirano je, kada radovi budu završeni, da na njemu svoje mečeve može igrati i reprezentacija BiH.

Obradovao je Hasić svih ovih sezona navijače sa nekoliko pojačanja, prvenstveno Nusmira Fajića koji se odužio sa čak 28 golova, što predstavlja rekord kada je u pitanju jedna sezona Prve lige FBiH, a tim je predvođen Ibrom Rahimićem izborio povratak u Premijer ligu.

Neki od članove te ekipe poput Ćosića, Vehabovića, Ovčine, Zvonića čine okosnicu i današnjeg Veleža, ali nije sve počelo kao iz bajke po povratku Mostaraca u Premijer ligu.

U posljednje tri godine od kandidata za ispadanje, Velež je postao klub koji može redovno da se bori za mjesta koja vode u evropska takmičenja, a zbog nedavnih događaja sve rizikuje da padne u vodu, te da uspješan projekat bude u potpunosti srušen.

Jesu li Mostarci sami krivi za sve što se dogodilo nakon incidenta na stadionu Rođeni? Dijelom sigurno da, ali da li je Velež salužio najtežu kaznu u modernoj historiji bh fudbala, da li cijeli jedan grad (ili jedan dio njega) zaslužuju da ulaganja, napredak i uspješan projekat završe na neslavan način? To sigurno nije slučaj.

Konstantne prepirke i prozivanja u javnosti između Veleža i Fudbalskog saveza dodatno pogoršavaju i zaoštravaju ozračje koje je stvoreno prekidom u Mostaru, a ništa od toga ne pomaže da pravedna kazna bude izrečena krivcima za incident.

Velež sada može da se žali onima koji su ga kaznili, i kakav god ishod žalbe bio, prekid utakmice Velež – Borac i dalje će se spominjati u fudbalskoj javnosti u mjesecima koji dolaze

LIDER