Prekomjeran unos kofeina u trudnoći potencijalno opasan za zdravlje bebe

Nakon što ste saznali da ste u blaženom stanju trebali biste ograničiti unos kofeina na 200 miligrama dnevno. Ova količina kofeina sadržana je u približno dvije kašike instant kafe.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Visok nivo kofeina u trudnoći može dovesti do toga da beba pri porođaju ima nisku tjelesnu težinu, što može povećati rizik od zdravstvenih problema kasnije tokom života. Previše kofeina u ekstremno rijetkim situacijama također može izazvati i pobačaj.

Izuzmemo li kafu, kofein se isto tako može pronaći u pojedinim vrstama čaja, čokoladi, energetskim i drugim gaziranim pićima te nekim lijekovima. Kao na alternativu kofeinskim pićima i namirnicama pokušajte se navići na vodu, voćne sokove te bezkofeinski čaj ili kafu.

Kako prenosi NHS, rizici da će kofein izazvati ogromne probleme tokom trudnoće su vrlo male tako da se ne trebate brinuti ako slučajno premašite dnevni unos. No, stručnjaci ističu kako mogućnost komplikacija ipak postoji i da trebate biti na oprezu.

Također, uvijek porazgovarajte s ginekologom, farmaceutom ili drugim zdravstvenim radnikom prije nego što uzmete bilo koji lijek tokom trudnoće, uključujući lijekove protiv gripe i lijekove na bazi kofeina.

Klix.ba