Prekvalificirane medicinske sestre ‘pune’ kliničke centre u BiH: Skoro bez ikakve prakse brinu se o pacijentima?!

Prekvalificirane medicinske sestre ‘pune’ kliničke centre u BiH: Skoro bez ikakve prakse brinu se o pacijentima?!

Prema EU standardima, medicinska sestra bi trebala imati minimalno 4600 sati prakse. Takvo osposobljavanje za medicinske sestre odgovorne za djelatnost opće njege sastoji se upravo od najmanje 4600 sati teorijskog i kliničkog osposobljavanja u punoj satnici tijekom najmanje tri godine strukovnog obrazovanja.

Međutim, ovaj broj sati teško mogu dosegnuti prekvalificirane medicinske sestre, što iz Sindikata medicinskih sestara i tehničara RS-a smatraju ogromnim problemom. Ranko Palačković, predsjednik ovog sindikata, za ATV kaže kako je u BiH ova profesija podcijenjena pa vrhunski stručnjaci masovno odlaze put zapadnih zemalja trbuhom za kruhom. Tako ih je samo iz banjolučkog medicinskog centra u posljednjih nekoliko mjeseci otišlo 30-ak. Na njihova radna mjesta najčešće dolaze oni koji diplome dobiju za manje od godinu dana, a o poslu malo znaju.

– Imate toliko škola u RS i u FBiH koje se bave prekvalifikacijama, i to je zaista unosan posao. Kad nekoga ubacite u zdravstveni sustav, konkretan je problem to što obično ta osoba radi u timu, jer danas je sve tako, vi tog čovjeka ne možete ostaviti da radi samostalno, naglasio je Ranko Palačković, predsjednik Sindikata medicinskih sestara i tehničara RS. Iz Sindikata medicinskih sestara i tehničara kazali su kako će tražiti zakon o sestrinskoj djelatnosti kako bi se točno znalo tko i po kojim uvjetima može raditi s pacijentima. Inače, iz ovog sindikata su već i prije upozoravali kako sve više medicinskih sestara i tehničara uči njemački jezik. Tako su još prije nekoliko mjeseci upozorili kako BiH napuštaju medicinske sestre i tehničari svih profila. Istaknuli su kako je problem što u inozemstvo upravo odlazi stručni kadar koji dobro zna raditi svoj posao.

– Ljudi jednostavno idu tamo gdje je bolje, a to sigurno nisu RS i BiH. Ovdje su loše plaće, ali i cjelokupni uvjeti rada, zbog čega ćemo s vremenom ostati bez kadra, upozoravali su na problem iz ovog sindikata još prije nekoliko mjeseci.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica