Portal 072info

Preliminarno istraživanje: Može li koronavirus djelovati izravno na mozak?

Tumor Mozak Ilustracija Foto Twitter
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Glavobolje, zbunjenost i delirij koje su neki od oboljelih od COVID-19 iskusili mogli bi biti rezultat izravnog prodora koronavirusa u mozak, prema rezultatima istraživanja objavljenima u srijedu.

Istraživanje je preliminarno, no pruža nekoliko grupa dokaza u prilog do sada uvelike nepotvrđenoj teoriji.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Prema istraživanju koje je vodio imunolog Akiko Iwasaki sa univerziteta Yale, virus se sposoban umnožavati unutar mozga i njegova prisutnost oduzima kisik obližnjim moždanim stanicama, no razmjeri pojave još nisu jasni.

Voditelj odjela za neurologiju Univerziteta Kalifornija u San Franciscu Andrew Josephson pohvalio je tehnike koje su korištene u istraživanju i kaže da je “iznimno važno utvrditi postoji li ili ne izravno virusno djelovanje u mozgu”.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

No dodaje da želi biti oprezan s obzirom na to da istraživanje nije recenzirano, odnosno zaključke nisu preispitali drugi stručnjaci iz toga područja, javlja Hina.

Koronavirus može prodrijeti u mozak?

Stručnjaci smatraju da nije posve neočekivano da virus SARS-CoV-2, koji izaziva COVID-19, može prijeći iz krvi u moždano tkivo i svladati tu fizičku prepreku čiji je zadatak zaustaviti prodiranje stranih tvari u mozak.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

To uspijeva primjerice zika virusu, što je dovelo do značajnih oštećenja mozga fetusa.

Ljekari su do sada vjerovali da su neurološki učinci koji su uočeni kod polovice oboljelih od COVID-19 rezultat pretjeranog odgovora imunog sistema poznatog kao citokinska oluja koja izaziva i upalu moždanog tkiva, a ne izravnog prodora virusa.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Iwasaki i njegov tim odlučili su pristupiti toj zagonetki na tri načina. Zarazili su mini-mozgove uzgojene u laboratorijskim uvjetima, zarazili su miševe i analizirali su moždano tkivo osoba umrlih od COVID-19.

Proučavanjem laboratorijski uzgojenog moždanog tkiva tim je otkrio da je virus SARS-CoV-2 sposoban zaraziti stanice živčanog sistema i potom iskoristiti same neurone kako bi se replicirao.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Zaražene stanice izazvale su odumiranje okolnih stanica tako što su im oduzele kisik potreban za život.

Jedan od glavnih argumenata protiv teorije o sposobnosti virusa da izravno prodre u mozak bio je da mozgu nedostaje dovoljna razina proteina ACE2 na koju se koronavirus veže i koje ima u obilju u drugim organima poput pluća.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

No tim je otkrio da u laboratorijski uzgojenom moždanom tkivu ima dovoljno bjelančevine ACE2 da se olakša prodor virusa i da je taj protein postojao i u moždanom tkivu umrlih pacijenata.

Prisutnost korone otkrivena u mozgu troje pacijenata koji su umrli od COVID-19

Lumbalnom punkcijom hospitaliziranih bolesnika oboljelih od covida-19, koji su imali simptome delirija i kojima se iz kralješničkog kanala iglom uzeo uzorak cerebrospinalne tekućine, otkriveno je da postoje neutralizirajuća antitijela protiv virusa u toj tekućini što je bio dodatni dokaz koji je podržao njihovu teoriju.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Tim je genetski izmijenio dvije grupe miševa tako da je jedna imala receptore za ACE2 u plućima, a druga samo u mozgu.

Miševi čija su pluća bila zaražena imali su neke znakove oštećenja pluća, a miševi čiji je mozak bio zaražen gubili su brzo na težini i uginuli što ukazuje na potencijalno veću smrtnost nakon ulaska virusa u mozak.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Na kraju su ispitali mozak troje pacijenata koji su umrli od teškog oblika COVID-19 praćenog komplikacijama te su otkrili dokaze prisutnosti virusa kod svih u različitom stepenu.

U zaraženim područjima nije bilo znakova da su prožeta stanicama imunog sustava poput T-stanica koje pohrle na mjesta na kojima se pojave drugi virusi poput zika virusa ili herpes virusa kako bi ih uništili, javlja Hina.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

To sugerira da pretjerani odgovor imunog sistema poznat kao citokinska oluja, koji je odgovoran za veliki dio oštećenja pluća kod oboljelih od COVID-19, možda nije glavni uzrok neuroloških simptoma kod tih bolesnika.

Jedna od hipoteza naučnika bila je da nos može predstavljati ulazni put virusa do mozga, no autori istraživanja navode da se to mora potvrditi istraživanjima.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Dodali su kako je potrebno provesti više obdukcija kako bi se utvrdili razmjeri moždanih oštećenja kod umrlih od COVID-19.

Podijelite članak
  • 2
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Zapratite nas na FB! (PROMO)