Preljević: Da li naše društvo više cijeni sportiste od studenata koji će biti pravnici, ljekari ili glumce i pjevače od profesora, učitelja i nastavnika?

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Zovem se Faris Preljević i obraćam se u svojstvu predsjednika Unije studenata Univerziteta u Zenici.

Stojim pred vama sa temom koja je od posebnoga značaja za grad Zenicu, od posebnoga značaja za građane Zenice a i od posebnoga značaja za mladu populaciju u našoj lokalnoj zajednici. Kao mlada osoba, ovdje sam cak i unatoč tome što mi je rečeno da ovo što radim ne vrijedi, da se zahtjevi koje imamo neće usvojiti niti da ova uprava ima sluha za probleme mladih. Danas će se govoriti o novcu, novcu na koji su svi osjetljivi, novac koji oni svim svojim bićem žele i šta god da kazeš nekome ćeš se sigurno zamjeriti. I zaista da sam jedan od onih koji se vode politikom ispunjenja sopstvenih interesa postupio bih kako su mi sugerisali, ali pripadam onima koji smatraju da ako se želite baviti društvenim pitanjima, morate imati stav i hrabrost i odgovornost da iznesete taj stav bez obzira dal to pitanje bilo vruće ili rizično za vas ili jednostavno to pitanje neće biti prihvaćeno. Zato sam odlučio da se obratim sa uvjerenjem da od onoga što ću kazati, kao rođeni Zeničanin, kao student, kao mlada osoba sa iskrenim namjerama, možda nekome bude i od koristi.

Svojim obraćanjem želim da uputim amandman na nacrt budžeta grada a moj amandman se odnosi na stavku Transferi pojedincima – nagrade za nadarene učenike, studente, sportiste i dr. Ekonomski kod 614200 za koju je predviđeno 25.000 KM. Želim da se ova stavka uveća za 215.000 KM tako da bi sredstva na ovom kodu iznosila 240.000 KM.

ČITAJ JOŠ:  Evo kada počinje isplata dječijeg doplatka

AMANDMAN II

U budžetu grada Zenica uvesti stavku Transferi pojedincima – stipendiranje nadarenih studenata Univerziteta u Zenici ekonomski kod 614200 a za ovu stavku izdvojiti 240.000 KM

Stipendija koju mi predlažemo davala bi se za najkvalitenije studente grada Zenice. Oni koji imaju minimalni prosjek ocjena 8.5 nisu obnavljali godinu studija, studiraju na Univerzitetu iz Zenice i dolaze iz Zenice. Takvih studenata ima oko stotinu što bi značilo da kroz ovu stavku bi studenti ostvarili stipendiju od 2.400 KM. Organiziranje stavke na ovaj način osigurat će da se stavka izvrši, što nije do sada bio slučaj sa stavkom za nadarene učenike, studente sportiste i dr. Pored toga, motivirat će se studenti da posvete više vremena učenju te ostvare uslove za ovu stipendiju što će rezultirati kvalitetnijim kadrom koji izlazi sa Univerziteta u Zenici, motivirat će se srednjoškolci da se upisuju na Univerzitet u Zenici i samim tim se zadrže u rodnom gradu gdje bi sutra mogli i raditi. Grad Zenica će poslati poruku da žele graditi politiku prema mladima, poslat ćete poruku da vrednujete kvalitet te da vrednujete znanje i pametne ljude.

Ono što želim također da naglasim jeste da studenti ne žele sadaku, socijalnu pomoć niti simboličan stimulans. Mi želimo suštinsko rješenje, nešto značajno, nešto na čemu se zaista može graditi pozitivna priča i politika.

ČITAJ JOŠ:  JP “VIK” Zenica: Vodosnabdijevanje se odvija normalno i bez ograničenja

Budžetska sredstva od 25 ili 50 hiljada, 75 pa i 100 hiljada ako će se podijeliti na sve studente koji imaju prebivalište u Zenici dobit će se cifra koja je neznatna i koja nikad neće biti utrošena kao i što nije bila utrošena prošle godine jer svaka organizacija koja daje finansijsku pomoć uslovljava studenta da ne može primiti finansijsku pomoć na nekom drugom mjestu pa tako student koji dobije kantonalnu stipendiju od 750 KM ili boračku od 1.200 KM ili od fondacije Bošnjaci koja je 1.500 KM neće ulagati napore i baviti se sa gradskim stimulansom koji nije ni 500 KM. S tim u vezi, ova stavka od 25000 KM koja je predložena u jednu ruku je i beskorisna. S ovom stavkom samo želite reći da pomažete studentima a u suštini mi od toga nemamo ništa.

Dalje, za sport se izdvaja 750.000 KM za kulturu više od 400.000 KM dok za nadarene studente izdvajate 25.000 KM. Koju poruku grad Zenica šalje? Da li naše društvo više cijeni košarkaše od studenata koji će sutra biti pravnici, da li naše društvo vrednuje fudbalere više od studenata koji će biti ljekari koji vas liječe ili možda rukometaše od ekonomista koji ce spašavati ekonomiju ili možda vrednujete više glumce i pjevače od profesora učitelja i nastavnika koji će vam sutra odgajati djecu. A postavljam još i pitanje koliko grad Zenica zaista vidi benefita od ulaganja u sport. Svaki kvalitetniji sportista nam ide van države, isplatili se davati tolika sredstva dok se suštinski ne riješe problemi sporta, klubova i sportskog sistema uopćenito. Nije problem ulagati u sport ali suštinski se problemi ne rješavaju na ovaj način.

ČITAJ JOŠ:  Krajem januara u ZDK posao tražilo 52.225 osoba ili 146 više nego na kraju 2022. godine

Za one koji će izgovor pronaći u argumentu nadležnosti i reći da je to nadležnost kantona. Takvima ćemo reći da pogledaju općinu Kakanj koja nudi srednjoškolcima i studentima 4 različite stipendije, općinu Tešanj koja nudi stipendiju od 1.200 KM za svoje studente, Busovaču čiji studenti imaju stipendiju 1.000 KM. Da li Zenica, koja ima veći budžet od ovih općina, može sebi dozvoliti da svojim studentima daje manje ili ne nudi ništa? Da li je to okej?

Ponavljam, stipendijom koju mi predlažemo, iznos koji predlažemo I kriterije koje smo naglasili u inicijativi koju smo poslali svim gradskim vijećnicima, Grad Zenica će poslati poruku da vrednuje znanje vrednuje studente I poslat ćete poruku građanima da u životu trebaju biti kvalitetni, jer su nama potrebni kvalitetni kako bi se situacija poboljšala, prosječan može biti svako. Usvajanjem našeg prijedloga, Grad Zenica ima priliku da napravi pozitivan, kvalitetan korak naprijed ka izgradnji boljeg društva. Molim sve Vas koji imate pravo glasa i koji ste odgovorni za ovaj narod da ne zatvarate oči i ne okrenete glavu od jedinih ideala na kojima se može graditi pozitivna zajednica. Ideala znanja, odgoja i obrazovanja.

Hvala Vam!

GODISNJICA
MARKETING