Prema zvaničnim podacima: Bh. građani za godinu dana na lijekove potrošili više od pola milijarde maraka!

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
Preuzimanje tekstova dozvoljeno uz obavezno navođenje i linkanje izvora “072info”.

Iako se još uvijek čeka izvještaj za prošlu godinu, prema podacima Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, građani su tokom 2013. godine potrošili više od pola milijarde maraka na lijekove, tačnije 526.773.698 KM!

Prema podacima ove Agencije ovo je druga najveća potrošnja na lijekove u zadnjih pet godina, a samo je više potrošeno 2012. godine kada su Bosanci i Hercegovci na raznorazne lijekove potrošili 551.033.056 KM.

– Kada se potrošnja lijekova izražava finansijski, ona je zavisna od cijene, a cijene lijekova su podložne promjenama. Naime, svake godine se registruje sve veći broj generičkih paralela, lijekova sa istom supstancom i istom količinom supstance drugog proizvođača, i njihovim dolaskom na tržište dolazi do sniženja cijene lijekova. S druge strane, pojavljuju se skupe terapije koje imaju visoku cijenu lijeka. Stoga, promet lijekova izražen finansijski ne može direktno dati podatke o potrošnji lijekova – rečeno nam je u Agenciji za lijekove BiH.

Prema istom izvještaju najviše se troši na lijekove za kardiovaskularni sistem, više od 110 miliona KM, za metabolizam oko 85 miliona i nervni sistem, za šta građani toko 2013. godine izdvojili 64 miliona KM.

Podaci koji govore o potrošnji za lijekove za smirenje i antidepresive na prvi mah su smirijući, jer u odnosu na prošle godine na ove medikamente se troši dosta manje.

Tako je za tablete za smirenje potrošeno oko osam miliona KM, što je skoro pa duplo manje u odnosu na 2009. godinu kada su građani za istu namjenu potrošili 15.776.324 KM. Blagi pad u potrošnji zabilježn je i kada su u pitanju antidepresivi. Tokom pretprošle godine ovih lijekova kupljeno je za skoro devet miliona KM, dok je 2012. iste lijekove potrošeno 10,5 miliona KM.

No, kako ističu iz Agencije za lijekove ovi podaci koji na prvi pogled prikazuju da je došlo do pada korištenja ovih lijekova često navode na krivi zaključak.

– Kao što smo već rekli, budući da se svake godine registruje sve veći broj generičkih paralela njihovim dolaskom na tržište dolazi do sniženja cijene lijekova. Stoga, kada se potrošnja ovih lijekova izrazi u jedinici za izražavanje potrošnje, koja je između ostalog, nezavisna od cijene lijeka, dolazimo do zaključka da se u posmatranom periodu potrošnja tableta za smirenje i antidepresiva ustvari povećavala – zaključuju u Agenciji.

(K. K./Faktor.ba)