Premalo muških vaspitača u bh. vrtićima

Premalo muških vaspitača u bh. vrtićima

140110_vrtic_Mala_Mlaka 3

Posao vaspitača u vrtiću obavlja malo muškaraca u BiH, što ukazuje na to da još postoji podjela na takozvana muška i ženska zanimanja.

Prema statističkim podacima, u periodu od 2012. na 2013. godinu u RS je zaposleno svega sedam muškaraca vaspitača, dok je žena 538.
Posao čuvanja djece u BiH, kako navodi Agencija za statistiku BiH, obavlja pet mušaraca i 1.300 žena. Da je interesovanje muškaraca za ovaj poziv malo, govori i podatak da se u posljednjih pet godina taj broj nije povećavao, već je varirao između sedam ili osam.

Rijetki su četvorogodišnjaci koje ujutro iz majčinog zagrljaja obraduje susret s vaspitačem u vrtiću. Jedan od malobrojnih je Igor Maksić, koji već mjesec volontira u banjalučkom vrtiću “Dora”.

“Postojale su nedoumice kako će me prihvatiti, međutim, tokom prakse predrasude u meni su se razbile”, otkrio nam je Maksić, kojeg smo zatekli dok je uspavljivao mališane. Kako kaže, trudi se da djeci uvijek ispriča nešto zanimljivo i da s njima ostvari što ljepši odnos.

“Kod nas postoje granice između muških i ženskih zanimanja, ali ja tako ne dijelim poslove i ne mislim da žene bolje obavljaju posao vaspitača od muškaraca. Ne stidim se bilo čega, pa tako ni svog posla. Smatram da obavljam veoma odgovoran, ali i izuzetno lijep posao”, kaže Maksić.

Dodao je da je tokom studiranja imao samo jednog kolegu iz Dervetne, koji se sada zaposlio kao vaspitač u pomenutom gradu.

“Svi pozivi na ovom fakultetu su otvoreni i za muškarce i za žene, međutim, primjetno je da se malo njih odlučuje za Pedagoški fakultet”, rekao je Drago Branković, dekan Filozofskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci.

Iz Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje Banjaluka imaju samo riječi hvale na muškarce vaspitače, kojih je u ovom gradu svega četvorica.

“Naši vaspitači su sjajni. Oduševljena sam njihovim radom sa djecom, veoma su pažljivi, imaju smisla za humor i mislim da su za kratko vrijeme prirasli srcu mališanima”, naglasila je Nataša Radulović, direktor Centra.

Da mališani uživaju u druženju s muškim vaspitačima, tvrdi i Alma Đulić, pomoćnik direktora u Javnoj ustanovi “Djeca Sarajeva” Kantona Sarajevo, koja kaže da muškarci imaju pozitivan odnos prema djeci.

“Činjenica je da se djeca uvijek raduju vaspitačima kada dođu”, ističe ona.

Nezavisne novine

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS