Premijer liga BiH: Šta ako istupi Leotar?

FK-Leotar-Trebinje-Trebinje-12.-april-2013
Sve je izvjesnije da fudbalski premijerligaš iz Trebinja zbog izuzetno teške finansijske situacije neće nastaviti takmičenje.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE


Trebinjci jedini još nisu startovali sa pripremama za drugi dio sezone u Premijer ligi BiH i, kako sada stvari stoje, na proljeće će u elitnom rangu bh. fudbala nastupiti samo 15 ekipa.

Sada se postavlja pitanje: “Šta će se desiti sa rezultatima odigranih utakmica Leotara, odnosno narednim mečevima koje je premijerligaš sa ‘Polica” trebao odigrati?”

U članu 63 Pravilnika o fudbalskim takmičenjima BiH piše:

“U slučajevima kada je klub rasformiran, kada prestane sa radom ili odustane od takmičenja u toku jesenjeg dijela prvenstva ili od završetka jesenjeg dijela prvenstva do početka proljetnog dijela prvenstva, biće brisan iz takmičenja, sve njegove do tada odigrane utakmice će se smatrati kao da nisu igrane, a naredne po rasporedu neće se registrovati po službenoj dužnosti rezultatom 3:0 (par-forfe) u korist njegovih protivnika.

U slučajevima kada se klub rasformira, prestane sa radom ili odustane od takmičenja u toku drugog dijela takmičenja, sve njegove do tada odigrane utakmice registrovaće se postignutim rezultom, a sve naredne utakmice po rasporedu registrovaće se po službenoj dužnosti rezultatom 3:0 (par-forfe) u korist njegovih protivnika”.

Ipak, da ne bi bile zabune, kontaktirali smo predsjednika Takmičarske komisije Fudbalskog saveza BiH, koji je pojasnio situaciju oko eventualnog odustajanja Leotara.

“Ukoliko Leotar ne nastavi takmičenje, svi dosadašnji rezultati njihovih utakmica biće izbrisani. Ako Trebinjci uđu u proljetni dio prvenstva, odnosno odigraju najmanje dvije utakmice, 20. i 21. kolo, pa nakon toga odluče da odustanu, odigrani mečevi biće registrovani postignutim rezultatima, dok će preostali biti registrovani službenim rezultatom 3:0 u korist protivnika”, naglasio je Milorad Lale.

Pomalo je nelogično da se drugim dijelom prvenstva smatraju mečevi od 20. do 30. kola, iako su tokom jeseni odigrana četiri kola proljetnog dijela sezone.

“To je odluka Izvršnog odbora Fudbalskog saveza BiH, koja je donesena prije početka sezone. U Propozicijama FS BiH jasno je napisano da se prvenstvo sastoji od dva dijela, jesenjeg i proljetnog. IO odlučuje koliko će jedan, a koliko drugi dio prvenstva imati kola. Moglo se desiti da prvi dio sezone ima i 28, a drugi svega dva kola. Dakle, sve zavisi od odluke IO”, istakao je u razgovoru za MONDO predsjednik Takmičarske komisije FS BiH Milorad Lale.

On je iznio svoj stav, prema kojem nije bilo potrebe za ovakvom odlukom IO, jer Premijer liga ne daje niti jednog reprezentativca BiH. Pritom je očigledno zaboravio na golmana Borca Asmira Avdukića(!), a obzirom da spisak selektora Safeta Sušića za Mundijal još nije saopšten, nije isključeno da se još neko od premijerligaških igrača nađe među putnicima u Brazil!

“Ovakva odluka je donesena da bi se Premijer liga BiH što prije završila, kako bi reprezentacija BiH na vrijeme bila spremna za Svjetsko prvenstvo u Brazilu. Ipak, po meni je to nelogično, obzirom da u reprezentaciji nema nijednog igrača iz Premijer lige BiH”, rekao je Lale.

Dakle, u slučaju odustajanja Leotara, došlo bi do “tumbanja” na tabeli Premijer lige BiH. Iz svega toga, najviše bi profitirao aktuelni šampion Željezničar (+3 boda), dok bi najveći gubitnici bili Sarajevo i Olimpik (-6).

Sarajevski “plavi” imali bi umjesto sadašnja dva, čak četiri boda više od drugoplasirane ekipe. Sarajevo bi sa druge pozicije, “skliznulo” na peto mjesto sa pet bodova manje u odnosu na lidera.

Ukoliko prvi šampion BiH ne nastupi u nastavku sezone Premijer lige BiH, biće prebačen u najniži rang takmičenja (Regionalnu ligu Republike Srpske, grupa “Jug”), a narednu sezonu počeće sa -12 bodova.

AKTUELNA TABELA

1. Željezničar 38
2. Sarajevo 36
3. Široki Brijeg 34
4. Zrinjski 34
5. Borac 34
6. Olimpik 32
7. Velež 28
8. Čelik 26
9. Zvijezda Gradačac 24
10. Radnik 23
11. Vitez 22
12. Slavija 18 (-3)*
13. Mladost 18
14. Rudar Prijedor 15
15. Travnik 14
16. Leotar 9

* Odlukom FIFA-e Slaviji oduzeta tri boda.

TABELA BEZ LEOTARA

1. Željezničar 35 (-3)
2. Široki Brijeg 31 (-3)
3. Zrinjski 31 (-3)
4. Borac 31 (-3)
5. Sarajevo 30 (-6)
6. Olimpik 26 (-6)
7. Zvijezda Gradačac 24 (0)
8. Čelik 23 (-3)
9. Velež 22 (-6)
10. Vitez 21 (-1)
11. Radnik 20 (-3)
12. Slavija (-3) 18 (0)
13. Rudar Prijedor 14 (-1)
14. Mladost 14 (-4)
15. Travnik 11 (-3)