Premijer se izvinio zbog skandala u domovima za neudane majke gdje je umrlo 9.000 djece

12 74

Premijer Irske Majkl Martin zvanično se u parlamentu izvinio zbog ophođenja prema samohranim majkama i njihovim bebama u domovima širom zemlje pod kontrolom Katoličke crkve od 1922. do 1998. godine. Izvinjenje Martina uslijedilo je nakon jučerašnjeg objavljivanja izvještaja o stopi smrtnosti od 15 odsto među djecom u domovima u kojima je u pomenutom periodu preminulo oko 9.000 djece. 

– U ime Vlade Irske, države i njenih građana, izvinjavam se zbog velike generacijske greške prema majkama i njenoj djeci koji su završili u domovima”, rekao je Martin. Irska komisija koja istražuje skandal u domovima za samohrane majke u Irskoj saopštila je juče da je u posljednjih nekoliko decenija u tim domovima koje su vodile katoličke časne sestre preminulo oko 9.000 djece. 

U izvještaju se navodi da je tokom osam decenija hiljade beba i djece preminulo u 18 domova za samohrane majke i djecu, gdje su slali neudate žene koje su tajno rađale djecu. Komisija je sprovela istragu o tome šta se dogodilo u 14 domova i još četiri ustanove u periodu od 1922. do 1998. godine.  

Izvještaj je objavljen nakon skoro šest godina istrage, piše Si-En-En.

Oko 56.000 žena, starosti od 12 do četrdesetak godina, bile su u 18 institucija koje su bile predmet istrage, a u tim ustanovama rodilo se oko 57.000 djece.

Svako sedmo dijete, odnosno 15 odsto njih, nije uspjelo da poživi dovoljno dugo da izađe iz doma, ali vlasti i dalje nisu dizale uzbunu zbog visoke stope smrtnost iako su sa situacijom bile upoznate jer su ti podaci uvršteni u javne objave.

Poglavar Irske katoličke crkve nadbiskup Imon Martin uputio je sinoć izvinjenje onima koji su preživjeli teške uslove u domovima za samohrane majke u Irskoj.

Prethodni članakHrabri Meha nastavio tradiciju: Svake godine 13. januara prepliva Unu, tako je bilo i danas
Sljedeći članakNeobična porodična priča iz Jelaha: Od rođenja nisu šišali Maka, a sada su njegovu kosu donirali djeci oboljeloj od raka