PREMIJER ZDK: Ukinuli smo savjetnike, nastavljamo s mjerama štednje

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
Preuzimanje tekstova dozvoljeno uz obavezno navođenje i linkanje izvora “072info”.

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Miralem Galijašević danas je potvrdio da je Vlada ZDK ukinula funkcije savjetnika u svom poslovanju ističući da u Vladi i drugim javnim preduzećima nema potrebe za tom funkcijom.

Galijašević je na poziciji premijera već u prvom izlaganju nakon inauguracije najavio brojne mjere štednje koje će poduzeti kako bi se budžet kantona oporavio od deficita od 69 miliona KM.

U razgovoru za naš portal premijer Vlade ZDK je rekao kako su se nakon inauguracije novi ministri, članovi Skupštine i on informisali o trenutnom stanju u Vladi te da su zatekli deficit od 69 miliona KM koji je proizveo nelikvidnost i problem u funkcionisanju.

“Trenutne obaveze Zeničko-dobojskog kantona su 70 miliona KM i naš prvi zadatak je bio da konsultujemo budžet i popravimo likvidnost. Budžet je usvojen nakon brojnih konsultacija i kritika sa opozicijom, a sada je na nama da kroz mjere štednje popravimo likvidnost. Mi želimo ponovo uspostaviti funkcionalni sistem i da finansijske probleme rješavamo na vrijeme”, izjavio je Galijašević.

Odgovarajući na zastupničko pitanje na sjednici Skupštine ZDK, istakao je da će Vlada ostati pri svojoj odluci da ukida savjetničke pozicije.

“U cilju stabilizacije, donijeli smo program štednje gdje pristupamo jednoj ograničenoj javnoj potrošnji koju moramo skresati. Mi smo prvo krenuli od plaća preko svih naknada do korištenja službenih mobitela i automobila. Također, otpustili smo i savjetnike, ponišitili njihove ugovore u Vladi, jer ovdje ne treba da postoje savjetnici, a od škola i drugih javnih ustanova i javnih preduzeća ćemo tražiti isto”, poručio je Galijašević.

U razgovoru za medije je još dodao kako plaća direktora u javnim preduzećima ne smije biti u većem iznosu od tri prosječne plaće u ZDK koje su u oktobru iznosile 711 KM.

“Sva ostala potrošnja se mora staviti pod kontrolu. Javili smo se i javnim preduzećima gdje smo putem upravljačkih odbora ili nadzora zadužili da se provedu mjere štednje gdje direktor ne smije imati plaću veću od tri prosječne plaće u ZDK, odnosno da ne smiju biti veće od 2.300 KM”, dodao je naš sagovornik.

Na pitanje kada će se osjetiti prvi rezultati mjere štednje, Galijašević je odgovorio da bi prvi rezultati trebali biti vidljivi već naredne godine.

“Vjerujem da nam treba najmanje jedna godina kako bismo uspostavili sistem prioriteta, da imamo stabilnu situaciju, a već druga godina mandata bi trebala biti korektivna. Posljednje dvije godine, s obzirom na svjetska kretanja i sinergiju od federalne i državne vlade, vjerujem da ćemo napraviti neki povoljan ambijent i kroz brojne izmjene vratiti vjeru u sisteme kao i povjerenje građana”, zaključio je Galijašević.

Bhindex.info